Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc při řešení následující slovní úlohy, která by měla obsahovat i tabulku pravdivosti hodnot. Už nad tím sedím pěkně dlouho a pořád nevím co s tím.
Pro provozní doby tří benzínových stanic A, B, C v určitém městě platí tyto podmínky: Vždy je v provozu benzínová stanice A nebo C. Stanice C je mimo provoz, právě tehdy, když je otevřeno ve stanici A. Má-li prodejní dobu stanice C, pak stanice A není v provozu a je v činnosti stanice B. Určete všechny možnosti provozu tří benzínových stanic.
Děkuji předem všem za pomoc

↑ ondrax:
A B C A nebo C negC <=> A C => (negA a souč B)
1 1 1 1 1 1 0 0 1 1 0 0 0 1
1 1 0
1 0 1
1 0 0
0 1 1 si doplň
0 1 0
0 0 1
0 0 0
v kterém řádku bude u těch tří možností ve výsledcích zároveň jedničky, tak to je ta správná volba
↑ ondrax:
Hezký, tenhle příklad jsem počítal ve středu v písemce :) Odkud to máš?
Hledáš kombinace otevření a zavření pump, udělej si tabulku pro tři pumpy A B a C,
kombinace provozu pump je možná když jsou pravdivé všechny podmínky pro jejich provoz.
Vždy je v provozu benzínová stanice A nebo C. To znamená, že musí být pravda 
Stanice C je mimo provoz, právě tehdy, když je otevřeno ve stanici A.: 
Má-li prodejní dobu stanice C, pak stanice A není v provozu a je v činnosti stanice B.: 
Díky mooooc, našel jsem to na internetu, ale nebyl tam výsledek a tak jsem neviděl jestli je to správně.
I mě to tak vyšlo, ale mám ještě jeden horší, tam je to zapeklité.Nemůžu se z toho vymotat ( hlavně ty negace).
Kapitán Exner vyšetřuje případ vraždy. Vyšetřování se okruh podezřelých zúžil na tři osoby A, B, C. Podřízení zjistili několik indicií: Jestliže byl v kritické době na místě činu podezřelý C, pak tam nebyl podezřelý A, ale byl tam podezřelý B. Není pravda, že na místě činu nebyl A a přitom tam byl C. V době, kdy byl na místě činu podezřelý A, nebyl tam C a když tam nebyl C, byl tam A. Pachatel byl na místě činu sám. Kapitán Exner už teď ví, koho má zatknout. Kdo byl tedy vrahem?
↑ ondrax:
Vrahem je A.

↑ ondrax:
Jestliže byl v kritické době na místě činu podezřelý C, pak tam nebyl podezřelý A, ale byl tam podezřelý B
C => [negA a zar B]
Není pravda, že na místě činu nebyl A a přitom tam byl C
neg[negA a zar C]
byl na místě činu podezřelý A, nebyl tam C a když tam nebyl C, byl tam A.
A ekviv negC
bych zapsal ja
↑ marnes:
To je ekvivalentní zápis toho, co jsem napsal já, je to tak?
↑ ondrax:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Implikace# … C3.ADklady

↑ KennyMcCormick:ano, akorát že ty jsi to ještě rozepisoval jemněji:-)
↑ ondrax:
To je správně. V čem máš chaos?
bude ta tabulka taková?? a jak mám udělat ten prostřední sloupec?
A B C neg.A neg. C C => neg.A neg.(neg.A a C) A => neg.C neg.C => A
1 1 1 0 0 0 0 1
1 1 0 0 1 1 1 1
1 0 1 0 0 0 0 1
1 0 0 0 1 1 1 1
0 1 1 1 0 1 1 1
0 1 0 1 1 1 1 0
0 0 1 1 0 1 1 1
0 0 0 1 1 1 1 0
Chtěl bych se zeptat jestli ta tabulka má takto vypadat, jde mi hlavně o ten prostřední sloupeček, moc mi není jasné když je před závorkou negace, co to udělá s písmeny v závorce př. neg.(neg.A a C) . Jestli dvě negace za sebou A se nezmění ve výrok A.
A B C neg.A neg. C C => neg.A neg.(neg.A a C) A => neg.C neg.C => A
1 1 1 0 0 0 0 0 1
1 1 0 0 1 1 1 1 1
1 0 1 0 0 0 0 0 1
1 0 0 0 1 1 1 1 1
0 1 1 1 0 1 1 1 1
0 1 0 1 1 1 1 1 0
0 0 1 1 0 1 1 1 1
0 0 0 1 1 1 1 1 0
Ještě bych chtěl strašně moc poděkovat, jste skvělí.Díky vám mi je matika srozumitelnější.
↑ ondrax:
Prostřední sloupeček je takhle:
Negace konjukce je disjunkce negací:
1
1
1
1
0
1
0
1
↑ ondrax:
Negace disjunkce je konjunkce negací:

EDIT: Chyba
↑ ondrax:
Není zač.
↑ ondrax:
Jsou tři možnosti: buď je vrahem A, nebo B, nebo C. Všechny výroky, co jsem napsal v ↑ KennyMcCormick:, musejí platit. To je splněno jenom tehdy, když je vrahem A.