Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2009 19:35

knize-hrabe
Reputace:   

Elektrická kamna

Ahoj potřebuji pomoct s příkladem

1.Jaký musí mít výkon elektrická kamna, jestliže má být v místnosti trvale teplota 20 °C. Za okny je přitom mráz –22°C. Stěny mají obsah 33m2, tloušťka stěn je 80cm, součinitel tepelné vodivosti stěny 8,3610-3 WK-1cm-1, součinitel přestupu tepla na rozhraní stěna-vzduch je na obou stranách stejný a má hodnotu 1,0510-3 WK-1cm-2.

Napadlo mě spočítat si nejprva množství tepla které mi prostoupí stěnou a pak množství toho co se vymění mezi stěnou a vzduchem  no a tím sem skončil. hledal sem různě po netu a našel sem stránku která mi to spočítá s pčesností pár desítek wattu ale to mi u písemky nepomůže neměl by jste někdo návrh na nějakej vzoreček?

#2 16. 11. 2009 22:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Elektrická kamna

↑ knize-hrabe:

Zdravím,

původně jsem předpokladala, že bude podobný výpočet jako u prostupů stěnou: něco podobného bylo řešeno zde, ale nebyla jsem si jistá, jak zapracovat součinitele přestupu tepla stěna-vzduch, ale zdá se, že u dřevářů v tom máji jasno - jednotlivé vodivosti přepoštou na odpory: vzorec je v 15. snimku: Odkaz

Je to všechno srozumitelné, co do označení? Řekla bych, že není potřeba převádět žádné jednotky.

Může být?

Zápatí