Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem, mám tu malý problém a to takový, že jsem chyběl nějaký čas ve škole a mám za úkol se do úterý naučit parametrické vyádření přímky a nemám o tom ani tucha :( prosím vás proto o nějaké polopatické vysvětlení, mám tu několik zadání co po nás chce a jestli někdo bude vědět, budu mu opravdu vděčný takže :
1)zadání je určete vzájemnou polohu přímek p a r v rovine primka p je dana rovnici x= 3 -2t y=5+t a primka r je dana x=4-4t y=2+2t
2)určete rovnice m a p ty jsou rovnobětné a prchazí bodem R (8,-6)
3)urcete rovnice primky M ,ktera je kolma na p a prochazi bodem P(-3,0)
4) zjistěte které dvojice přímek jsou rovnoběžné : p= x= 3-4t,y= 4+3t další q=x=3-3t, y=4+3t
5) zjistěte které dvojice přímek jsou navzájem kolmé p= x=2+5t,y=-1+3t další q=x=2-3t, y=4+5t
Budu každému velmi vděčný za pomoc. Sice si zato prd koupíte, ale mě hrozně pomůžete :))
↑ VE3V1:
1.
,
směrový vektor 
,
směrový vektor 
směrové vektory jsou kolineární, takže přímky jsou buď rovnoběžné, nebo totožné. Vybereme libovolný bod na přímce 
(já vyberu
) a zjistíme, jestli leží i na přímce
(tak, že dosadíme)
,

Přímky jsou rovnoběžné.
↑ VE3V1:
3. Potřebuješ směrový vektor té kolmé přímky. Kolmý vektor vytvoříš tak, že přehodíš pořadí souřadnic a u jedné změníš znaménko 
Kolmý vektor k vektoru
je proto 
4. Jako 1.
5. Jako 3