Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím jestli to sem patří, ale už jsem tu viděl mongeovku, tak snad nevadí. Příklad: V osové afinitě určené osou o(y=0) a dvojicí odpovídajících si bodů A->A', A[0,20],A'[-20,-10], sestrojte k bodům B[30,-20],C[-30,20],D[10,35] body odpovídající. to zadání osy je pro mě matoucí, jako že osa y=0... prochází nulou?, plus po sestrojení mi z toho afinita nějak nekouká,hlavne samodruzne body...směr afinity mi je jasný , ale když ten směr nechám vést bodem B tak nevím kde leží B'. prosím o pomoc
↑ joska1987:tak jsem to zkusil ještě jednou a při zvolení osy x osou afinity mi to krásně vyšlo, tak nevím, jak chápat to zadání osy afinity(y=0), prosím o vysvětlení

↑ joska1987:y=0 je obecná rovnice osy x.
Zdravím tak tu mám bohužel další příklad, který nedokážu sám vyřešit... Zadání je: Osová afinita je urcena dvema dvojicemi odpovidajicich si primek a->a',b->b',a(y=0),a'(x-y+30=0),b(x=0),b'(5x-2y+100=0).Sestrojte osu a směr osové afinity. Vynesl jsem a' a b' tam kde je průnik přímky a s 'a',b s 'b', tam jsou body osy afinty, ale ten směr zatím nevím, prosím o radu

↑ joska1987:Průsečík a s b se v té afinitě zobrazí na průsečík a' s b'.