Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, měla bych tu jeden příklad, který jsem dnes měla u písemky a nejsem si jistá, zda jsem ho spočítala správně, myslím, že mi tam jaksi něco chybí...
Do 100 ml naseceného roztoku
o concentraci
- 0.02 mol/l je p5id8n s9ran draseln7 a6 do koncentrace s9ranov7ch iont; - 52.6*10^-3 mol/l. Kolik gramů
se vysráží a kolik zůstane rozpuštěno je-li součin rozpustnosti PbSO4 Ks=1,7*10^-8 a M=303,2mol/l ?

z toho jsem spočítala koncentraci ![kopírovat do textarea $c[Pb^{2+}]=\frac{Ks}{c[SO_4^{2-}]}=\frac{1.7*10^{-8}}{52.6*10^{-3}}=3.23*10^{-7}$](/mathtex/7e/7e7b3abc99a39457ee37f4c1137f0c75.gif)
no a pak jsem namydlená... ráda bych použila vzorec c=m/(M*V), ale nejsem schopná to na to napasovat... do písemky jsem počítala koncentraci Pb z původních 0,02 mol/l, ale myslím, že tím bych získala hmotnost Pb a ne hmotnost PbSO4
↑ simonaj1:
Zdravím, Simono, rozeberu to takto:
máme roztok
(v roztoku je rozpuštěna dobře rozpustná sůl olova, třeba nitrat olova), přidáváme dobře rozpustný siran (třeba siran dráselný), bude srážení. Pro srážení 0,02 mol/l je potřeba 0,02 mol/l koncentráce srážedla, ale jelikož dle zadani máme celkovou koncentraci 0,0526 mol/l siranových iontů, vyvodíme, že srážedlo je v přebytku a maximálně potlačí přechod rozpustných iontů olova zpět do roztoku.
Proto počítaš
koncentraci
v roztoku nad sraženinou. Roztoku máme 100 ml. Molární koncentrace iontů olova je stejná jako molární koncentrace rozpuštěné soli, odsud vypočteme množství soli v roztoku.
Látkové množství
v původním roztoku je
Látkové množství
po srazeni v roztoku nad sraženinou je
, stejne látkové množství je také pro
ve roztoku, jelikoz pocet molu ionu je stejne jako pocet molu rozpustene soli (pokud kation:anion ve vzorci je 1:1). Odsud dopoctes hmotnost rozpustene soli
v roztoku nad srazeninou.
Rozdíl mezi původním latkovým množstvím v roztoku a látkovým množstvím v roztoku po srážení bude dávat látkové množství ve sraženině, proto hmotnost
ve sraženině: 
Může být?
Stránky: 1