Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 12. 2009 01:36

xxsawer
Reputace:   

Příklad z ekonomky + jak na to v Excelu - doplněk Řešitel

Tenhle příklad jsem dal už do sekce Vysoká škola, ale sem se taky hodí tak snad nebude vadit, že to tady je 2x

Mám tady něco na dlouhý zimní večery s čím bych potřeboval pomoct. Problém neni v postupu, ale v tom jak to pořešit v Excelu jelikož ručně se tohle asi dělat nedá...
Takže, kámoška z ekonomky mi poslala tenhle příklad:

Máme dány 4 lokality, kam je možné umístit střediska s kapacitou 10 000 jednotek, ze kte-rých je třeba obsluhovat 5 zákazníků s požadavky po řadě 2 000, 3 000, 4 000, 5 000 a 6 000 jednotek. Náklady na dopravu jedné jednotky z lokality i k zákazníkovi j jsou v tabulce. In-vestiční náklady na výstavbu středisek jsou v jednotlivých lokalitách po řadě 500, 600, 750 a 650 tis. Kč za plánovací období. Určete plán zásobování jednotlivých zákazníků při minimál-ních celkových nákladech, jestliže z lokalit 3 a 4 není možné zásobovat více než 2  a z ostat-ních lokalit více než 3 zákazníky.

Investiční náklady
110    95    100    120    115
80    75    70    60    65
130    105    90    100    85
110    80    70    80    85

Jednotku si představuju třeba jako nějakej balík. Takže např z druhýho stanoviště bude stát doručení jednoho balíku třetímu zákazníkovi 105 Kč. Problém je z jakých stanovišť budu posílat kolik balíků jakym zákazníkům. Když si označim zákazníka jako i a stanoviště jako j, tak mám celkem 20 proměnných, tu matici nahoře pak použiju jako matici koeficientů. Za těch 20 proměnných teď budu dosazovat takový čísla abych mi splňovaly všechny ty podmínky v zadání (např. že první zákazník chce poslat 2000 balíků, že z první lokality můžu obsluhovat max 3 zákazníky atd atd) a aby byla výsledná cena minimální.
Jak to udělat? Ručně by se to dělalo asi do konce života. V excelu je na to jakýsi doplněk, kterej se jmenuje Řešitel.
Neni ale ve standardní instalaci, takže nejdřív musíte Nástroje -> Doplnky a zaškrtnout řešitel (bude potřeba instalacni cd). Až se to tam kopne tak tohle udělátko bude dostupný z: Nástroje -> Rešitel
Tady je moje řešení v Excelu
http://forum.matweb.cz/upload/1260058027-snap032.jpg
V levý tabulce mám ty náklady, v tý tabulce koeficientů v pravo je právě to místo kde se Řešitel hraje a zkouší tam postupně různý hodnoty. Na obrázku je už vidět výsledek co mi to vyplivlo. Ještě v tý tabulce nad Cenou se počítá kolik bude stát doprava balíků z jednotlivých lokalit k jednotlivým zákazníkům. Ve výsledný ceně je tohle všechno sečtený + součet cen za založení stanoviště.
Výsledek je asi minimální hodnota.
Kde je problém?
Problém je v tom, že když si všimnete tak ze 4. lokality obsluhuju 4 zákazníky, ale podle zadání můžu z týhle lokality obsluhovat jenom dva. Řešitel mi vyplivnul tohle řešení protože sem nezapočítal to omezení na počet obsluhovaných zákazníků z jednotlivých lokalit a nezapočítal sem to protože když zkusim přidat třeba omezení jenom na jednu lokalitu tak mi to vyplivne buď totální nesmysl, nebo spíš vůbec nic a nahlásí to, že nenašel řešení, který by splňovalo ty podmínky...

Zajímá mě jestli s tímhle máte někdo zkušenost a jestli jo tak v čem je problém?
Musí tohle udělátko najít řešení když to řešení existuje? Jak to tak totiž vypadá tak ne...
K tomu výsledku co je na obrázku sem se dohrabal s tímhle nastavením:
http://forum.matweb.cz/upload/1260058756-snap031.jpg
Když ale změním jenom třeba tu extrapolaci z kvadratický na lineární, tak z toho vypadnou jiný hodnoty a výsledek samozřejmě neni minimální. Navíc podle nápovědy se ta extrapolace týká pouze počáteční inicializace těch hodnot...
Když změnim metodu tak zas špatnej výsledek.
Jako poslední kapka je, že když přidám to omezení na počet obsluhovaných zákazníků z jedný lokality tak si to ani neškytne, ani to nerozmístí nějaký počáteční hodnoty - to se dá zjistit když zaškrtnu Zobrazit výsledek iterace - prostě v každym kroku tam zůstávají nuly...
Ze zoufalství sem zkusil prográmek, kterej se dá najít na solver.com Je to asi to stejný i když tam píšou jaký to nemá vylepšení - nedoporučuju to ani stahovat, samozřejmě si to ani neštěklo...
Existuje i nějakej jinej prográmek, který vždycky najde správný řešení???
Dík za všechny odpovědi, tady ještě odkaz přímo na ten .xls kde jsem to zkoušel

Odkaz na .xls

#2 06. 12. 2009 02:46

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Příklad z ekonomky + jak na to v Excelu - doplněk Řešitel

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí