Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý, mám menší problém - konkrétně se to týká vyjádření jedné poloosy elipsy při konstantním obvodu (použil jsem ty přibližné vzorce z wikipedie), ale narazil jsme na potíž při vyjadřování, jelikož jsem tam měl dvě různé mocniny "a". Zkoušel jsem wolfram alpha, ale nějak rezignoval, tak zjednodušeně se jedná o tento případ :
napadlo mě substituovat a za s^2 a řešit jako kvadratickou rovnici, čímž pro řešení kořenů dostanu tuším dvě funkce:
a
:
tedy pro a :![kopírovat do textarea $ a = [\frac{-b+\sqrt{b^2+4x}}{2}]^2 $](/mathtex/fc/fcd1be14d3ee997f796dd516f62a2645.gif)
a![kopírovat do textarea $ a = [\frac{-b-\sqrt{b^2+4x}}{2}]^2 $](/mathtex/b3/b3d6c7b7caa3c5e769eeddbacc799eba.gif)
no otázka je ... jde to tak ? vyšly dvě funkce, kde b je proměnná a x konstanta.

↑ Pandoslav:Jde to, ale jedno řešení jsme přidsli uměle: protože
, je třeba řešení
zahodit (nevyhoví zkoušce).
díky za odpověd :) fungovalo to :) naneštěstí ten vzorev pro obvod byl jen hodně přibližný, ale už jsem našel lepší - jen pro zajímavost tady zobrazím celé své řešení - znovu : jde o to dokázat, že elipsa při stálém obvodu má největší obsah právě tehdy když se její poloosy rovnají:
vzorec pro obvod (přesnější než ten původní), ze kterého jsem vyšel je Ramanujanův vzorec :![kopírovat do textarea $O = \pi[3(a+b) - \sqrt{(3a+b)(a+3b)}]$](/mathtex/07/07dde2f5cfd7ae8d7f79fa2b40f3e9d0.gif)
O je obvod, a; b jsou poloosy elipsy
závislost jedné poloosy na druhé jsem pak vyjádřil takto :
grafem je to (za obvod jsem dosadil číslo 5, ať se funkce vykreslí):
nakonec jsem vyjádřil funkci obsahu elipsy, kde jsem za a dosadil právě výše uvedený vzorec :
a výsledkem je takovýto graf :
modrý graf je závislost obsahu na jedné poloose
červený graf je derivade předchozího grafu (aby bylo zřejmé maximum)
a zelený graf je pro porovnání závislost obsahu kruhu na poloměru
z posledního obrázku už je zřejmé, že elipsa bude mít největší obsah, když se zápis funkce obsahu bude rovnat funkci obsahu kružnice -> když budou mít poloosy stejnou velikost.
Na tohle jsem přišel a doufám, že tam nemám nějaké zásadní chyby, je to úkol do fyziky, jen jsem jej chtěl nějak matematicky zdůvodnit. A děkuju Kondrovi za pomoc, často zapomínám na podmínky.