Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 12. 2009 12:47

Pandoslav
Zelenáč
Místo: Ostrava
Reputace:   

vyjádření proměnné

Dobrý, mám menší problém - konkrétně se to týká vyjádření jedné poloosy elipsy při konstantním obvodu (použil jsem ty přibližné vzorce z wikipedie), ale narazil jsme na potíž při vyjadřování, jelikož jsem tam měl dvě různé mocniny "a". Zkoušel jsem wolfram alpha, ale nějak rezignoval, tak zjednodušeně se jedná o tento případ :
$ a + \sqrt{a}b = x $
napadlo mě substituovat a za s^2 a řešit jako kvadratickou rovnici, čímž pro řešení kořenů dostanu tuším dvě funkce:
$ s = \frac{-b+\sqrt{b^2+4x}}{2} $
a
:
$ s = \frac{-b-\sqrt{b^2+4x}}{2} $
tedy pro a :
$ a = [\frac{-b+\sqrt{b^2+4x}}{2}]^2 $
a

$ a = [\frac{-b-\sqrt{b^2+4x}}{2}]^2 $

no otázka je ... jde to tak ? vyšly dvě funkce, kde b je proměnná a x konstanta.

#2 13. 12. 2009 22:17

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: vyjádření proměnné

↑ Pandoslav:Jde to, ale jedno řešení jsme přidsli uměle: protože $s=\sqrt{a}>0$, je třeba řešení $ s = \frac{-b-\sqrt{b^2+4x}}{2} $ zahodit (nevyhoví zkoušce).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 14. 12. 2009 18:19

Pandoslav
Zelenáč
Místo: Ostrava
Reputace:   

Re: vyjádření proměnné

díky za odpověd :) fungovalo to :) naneštěstí ten vzorev pro obvod byl jen hodně přibližný, ale už jsem našel lepší - jen pro zajímavost tady zobrazím celé své řešení - znovu : jde o to dokázat, že elipsa při stálém obvodu má největší obsah právě tehdy když se její poloosy rovnají:

vzorec pro obvod (přesnější než ten původní), ze kterého jsem vyšel je Ramanujanův vzorec :
$O = \pi[3(a+b) - \sqrt{(3a+b)(a+3b)}]$
O je obvod, a; b jsou poloosy elipsy
závislost jedné poloosy na druhé jsem pak vyjádřil takto :
$a= \frac{ -4b + 3\frac{O}{\pi} + \sqrt{ -20b^2 + 12\frac{O}{\pi} + 3(\frac{O}{\pi})^2}}{6}$
grafem je to (za obvod jsem dosadil číslo 5, ať se funkce vykreslí):
http://uberpanda.borec.cz/fce%28b%29.png
nakonec jsem vyjádřil funkci obsahu elipsy, kde jsem za a dosadil právě výše uvedený vzorec :
$S=ab \pi$
a výsledkem je takovýto graf :
http://uberpanda.borec.cz/vysledek.png
modrý graf je závislost obsahu na jedné poloose
červený graf je derivade předchozího grafu (aby bylo zřejmé maximum)
a zelený graf je pro porovnání závislost obsahu kruhu na poloměru
z posledního obrázku už je zřejmé, že elipsa bude mít největší obsah, když se zápis funkce obsahu bude rovnat funkci obsahu kružnice -> když budou mít poloosy stejnou velikost.

Na tohle jsem přišel a doufám, že tam nemám nějaké zásadní chyby, je to úkol do fyziky, jen jsem jej chtěl nějak matematicky zdůvodnit. A děkuju Kondrovi za pomoc, často zapomínám na podmínky.

Zápatí