Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj prosím o pomoc s tímto příkladem nevím zda-li jsem se dostal ke správnému vysledku
1.Určete vlnovou délku světla z ohybu na štěrbině šířky 0,5 mm, jestliže difrakční obrazec pozorujeme na stínítku ve vzdálenosti 3 m od štěrbiny a prvá minima dané barvy jsou od sebe vzdálena 4,9 mm. Z tabulek určete o jakou barvu světla se jedná.
vyšlo mi 816 nm podle vzorce lamda=d / sqrt(1+ (a/b)na 2 ) kde d je velikost díry, A vzdálenost stínítka, B vzdálenost minim barvy
↑ knize-hrabe:
Není to dobře. Ty počátáš
, jenže ono je to 
Tvůj vzorec by měl být 
Další věc je, že tady jsou úhly tak malé, že můžeš použít aproximaci
a máš 
Vyjít by mělo 408 nm.
Myslím, že knize-hrabe to vypočetl správně.
V zadání úlohy se píše: "...prvá minima jsou OD SEBE vzdálena...". Nejedná se tedy o vzdálenost mezi prvním minimem a nultým maximem, ale o vzdálenost mezi mínus prvním a plus prvním minimem.
↑ medvidek:
No a právě proto musí vzít při výpočtu úhlu polovinu té vzdálenosti. Protože úhel se měří od přímého směru.
↑ zdenek1:
Až teď jsem si uvědomil, že jsem to zadání bral (omylem) jako mřížku nebo dvojštěrbinu, u které je podmínka maxima stejná jako u štěrbiny podmínka minima. Těch 408 nm je tedy správně.
Díky.
Nechci zakládat nové téma, tak zneužiju tohle.
jestli vše dobře chápu tak:
pro obyh na jedné šterbině o šířce a platí
maximum:
minimum :
pro ohyb na 2 a více štěrbnách(mřížka), kde vzájemná vzdálenost štěrbin je a platí:
minimum:
maximum :