Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
matice zrovna neholduju, ale chci pochopit v čem ten ( zakopanej pes, nebo jádro pudla ? :-D ). Pracuji s goniometrickými funkcemi mám tady tich asi 6 základních vztahů mezi g. fkc, ale jakmile přijde na přiklad. neumím si poradit. Proto, kdyby jste mi mohli vysvětlit podrobně jak se dostanu, k rozložení příkladu a popřídadě k tomu, že dokáži pochopit jak na to bl bych vděčen. Mám tady konktrétní příklad, kde se má daný výraz zjednodušit : 1/1+ tg na druhou x. Neumím zatím psát v editoru syntaxe TeXu, ale snad pochpíte můj příklad. Předem děkuji za radu a pochopení.
Dax
↑ zdenek1:
At na to koukám z jaké chci strany, nevidim v tom řešní. Co takhle zkusit 1/1+sin x + 1/ 1- sin x
↑ Honza Matika:
Takže jestli to dobře chápu, když u tan přidáš mocniu, objeví se ti i v odvozenném vzorečku ? Kamarád mi řikal, že to tak nefunguje. potřebuji si srovnat jak co vlastně jde a nejde mezi sebou.
Díky Dax
↑ Honza Matika:
Dobře, jak by jsi přeložil cos 45° = odmocnina 2 / 2
cos 45°= 7/10.. Jak se spočítají tyto zlomky ? Dělá mi tam problém násobit 2 odmocniny se sedmičkou..
Díky dax
↑ Honza Matika:
Jo, chtěl jsem to podle předchozího příkladu jak jsi mi poslal, ale asi jsem to špatně pochopil jak jsi to myslel. Mám tu jiný přiklad. Potřebuji vypočítat obloukovou míru pro 240 ° ...
↑ Honza Matika:
Nemůžu přijít na to jak ti to vyšlo. Jak jsi z toho dostal ten zlomek ?
↑ Honza Matika:↑ Daxter:
Mohu se přidat ? :.jpg)
Tak, ale nevim proč by mi z výseldku mělo vyjít odmocnina 3/3 .
Příklad zněl : cotg 960 ° . já vypočítal, asi něco špatně, ale nevadí, pochopil jsem jak se vypočítá ta oblouková míra.
Takže, vypočítal jsem : cotg 960° = (240° + 4 pí) = tich 4 pí/3
Ale, výsledek mají jiný. Myslím, že jsem udělal chybu někde ve výpočtu tich stupňů. U tg a cotg platí perioda (x+k.pí)
Nevíte, kde je ten problém ?
↑ Honza Matika:
díky všem, vim, že to se mnou není lehký. Ale už jsem na to přišel... :-D
Není to všemu konec, ale počítat mi to už jde.. ;-)
↑ Honza Matika:
Ahoj,
tak jsem tu s novým příkladem : 1/3tg pí/6 . cotg 30 ° - 5sin 270° + 2/3 cos450° + 2cos pí Mím jej vypočíst a tot vše k informacím. Kde bych měl začít ?
↑ Honza Matika:
Co ted s tím ? Měl bych dojít k výsledku 10/3