Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mam problem s prikladem na elektro, jedna o schema viz. obrazek. Zkousel jsem to resit pomoci Kirchhoffovych zakonu, ale furt je moc neovladam a tak jsem to podle ucitele urcil bohuzel spatne...
Moc vas prosim o pomoc s resenim, budu vdecnej za kazdou radu.
V obvodu podle obrázku stanovte proudy procházející všemi rezistory obvodu. Hodnoty u rezistorů jsou v ohmech, hodnoty u zdrojů napětí jsou ve V.
Stejně jako v předešlém dotazu se ptáš na protékající proud, k tomu se výborně hodí metoda smyčkových proudů. Ta vychází z 2. Kirchhoffova zákona. Nějaká zmínka je o tom na Wikipedii (Kirchhoffovy zákony).
V obvodu si označíš jednoduché smyčky a přidělíš jim protékající proud. Poté jdeš po smyčce ve směru proudu a sestavuješ rovnici pro součet napětí ve smyčce, který musí být nulový. U prvků, které jsou i v jiné smyčce pak proudy sečteš (pozor na znaménko, kladné znaménko je ve směru proudu smyčky, pro kterou sestavuješ rovnici). U zdrojů bereš směr od + --> –. Koukni se na schéma s označenými smyčkami.
Z tohoto by ti měly vyjít takovéto 3 rovnice postupně pro I1, I2 a I3

Proudy jednotlivými odpory jsou pak dány součtem proudů smyček, do kterých patří. Takže např.
nebo třeba
, je třeba dát pozor na to, co pak považuješ za kladný směr proudu a upravit podle toho znaménka (a označit si to ve schématu).
Skus si sestavit ty rovnice, schválně jestli ti vyjdou stejně.
Zdá se, že by to mohlo být správně. Máš 7 rovnic o 6 neznámých. Jedna rovnice ti vypadne (pokud jsi to sestavil správně, I3 = I6 viz proud I2 v mém schématu, a potvrzují to tvé rovnice A a D) a pak máš 6 rovnic o 6 neznámých. To už je čistě matematika je vyřešit.
Při upravování se můžeš dostat ke stejným 3 rovnicím, jako jsem naspal já rovnou ze schématu metodou smyčkových proudů. Tvůj postup je obecnější, v tom smyslu, že jsi sestavil všechny rovnice podle Kirchhoffa a ty pak vyřeší. Pokud si nejsi v nějaké rychlejší metodě jistý, je tohle určitě lepší postup. Měl bys dospět ke stejným hodnotám jako já (pokud to tedy máme oba správně ;-).
Mě vyšlo:
I1 = -22.125
I2 = -9.5
I3 = -7.625
Nezapomeň při kontrole na to, že moje značení je jiné než tvoje
tvé značení ~ mé značené
I1 ~ – I1
I2 ~ I1 – I2
I3 ~ – I2
I4 ~ I2 + I3
I5 ~ I3
I6 ~ – I2
diky moc, tak jsem to zkusil opravit a vyslo nam to stejne:) :
jedina nejasnost co jeste mam je, ze ucitelovy vysledky se trochu lisi a ja nevim cim je to zpusobeno, myslis ze to muze byt nepresnym zaokrouhlovani?je taky mozna ze to ma trochu spatne on(to se obcas stava,on se pak opravi), kazdopadne jeho vysledky jsou:
I1 = 23
I2 = 13,3
I3 = 9,4
I4 = 18,1
I5 = 8,3
I6 = 10,9