Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 12. 2009 02:28 — Editoval FliegenderZirkus (23. 12. 2009 11:42)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Elektrolýza NaCl

Ahoj, vedení školy se nás rozhodlo v prváku trochu potrápit chemií a za sebe musím říct, že se mu to docela daří :-). Řeším tuto úlohu:
Stanovte hodinový výkon elektrolyzéru při výrobě chloru $\mathrm{Cl_2}$ elektrolýzou $\mathrm{NaCl}$. Plocha elektrod je $\mathrm{4.5m^2}$ a proudová hustota je $\mathrm{33\frac{A}{dm^2}}$. Výsledek mám napsat v $\mathrm{\frac{kg}{h}}$ a také v $\mathrm{\frac{Nm^3}{h}}$. K dispozici mám molární hmotnosti obou prvků a také spoustu dalších molárních hmotností o kterých ale předpokládám, že nebudou potřeba. Poslední známý údaj: $\mathrm{F=96487 \frac{C}{mol}}$.
Kam jsem došel:
Budu asi dosazovat do dvou Faradayových zákonů elekrolýzy, jejichž kombinací dostanu vzorec $\mathrm{m=\frac{M\cdot I\cdot t}{n\cdot F}}$, kde
m je hledaná hmotnost za čas t
M je molární hmotnost NaCl
I je proud
F je konstanta
n je počet elektronů potřebných k redukci/oxidaci jedné elementární částice, tipnul jsem n=2, protože vyrábím $\mathrm{Cl_2}$

proudová hustota $\mathrm{J=\frac{I}{S}}$, $\mathrm{I=J\cdot S=33\cdot 10^{2}\cdot 4,5=14850 [A]}$. Dosazení: $\mathrm{m=\frac{M\cdot I\cdot t}{n\cdot F}=\frac{58,5\cdot 14850\cdot 1}{2\cdot 96487}=4,5 [kg]}$.
Výkon mi vyšel 4 a půl kila za hodinu, ale podle (neoficiálních) výsledků je 19,67 kg/h. S druhou částí si nevím rady, není mi ani jasné, co vlastně znamená ta jednotka $\mathrm{\frac{Nm^3}{h}}$.
Opravíte mi to prosím někdo? Za radu s druhou částí bych byl taky vděčný...

#2 23. 12. 2009 08:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Elektrolýza NaCl

↑ FliegenderZirkus:

Jsme s tebou :-) čísla zkontroluji, až se probudím.

Nm^3 je jednotka pro normální objem (používá se při technickém výpočtu - třeba pro vytápení - jsou přímo ve vyhlášce) - ve vašem materiálu je zde - drobné písmo v příkladu 4/7 i s postupem výpočtu (případně dovysvětluji - ale věřím, že nebude potřeba)

--
k zápisu chemických vzorců - viz můj EDIT 2 a užitečnéservisy pro chemii.

-----

#3 23. 12. 2009 09:13

jelena
Jelena

↑ FliegenderZirkus:

vše OK, jen do vzorce se dosazuje molární hmotnost toho, co vzníká, což je chlor $\mathrm{Cl_2}$ (cca 71 g=0,071 kg - v zadání může byt přesnější) a čas v sekundach (3600 s):

$m=\frac{M\cdot I\cdot t}{n\cdot F}=\frac{0.071\cdot 14850\cdot 3600}{2\cdot 96487}=\ldots[kg]$ je to v pořádku, co do výpočtu?
------
вставайте, граф,...мир ждет вашего решения

#4 23. 12. 2009 11:38

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ jelena:
Jednou se ten Google používat naučím :-), přesně tohle pdf jsem potřeboval...Nm^3 jsem pokládal za Newton krát metr na třetí, což by moc smyslu nedávalo, proto ten dotaz. Převedení do základních jednotek snad u zkoušky zvládnu, protože nebude ve dvě ráno :-). Kurzívu napravím a děkuju!

#5 23. 12. 2009 23:40

jelena
Jelena

↑ FliegenderZirkus:

Není za co :-) zřejmě na úvodní přednášce byl doporučen tento odkaz. - materiál z elektrochemie zrovna z tohoto odkazu jsem již použivala pro jednu prezentaci (tak to nebyl až tak překvapující objev).

Děkuji za opravu kurzívy (stačilo opravit pouze u chemických vzorců) - ke zbytku ať se vyjádří mat-fyz. autority. K testu přeji hodně zdaru :-)

Zápatí