Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím vás chtěl bych se zeptat co mám dělat když při určování vlastních vektorů z matice zjistím že jsou řádky lineárně závislé a nemůžu dostat parametr. Co mám dělat? Vlastní vektory určuji tak, že do původní matice na diagonále odečtu vlastní čísla, potom matici upravuji do trojůhelníkového tvaru a jeden řádek mi vypadne, potom si určím parametr a vypočítám tři čísla, zapíšu je jako vektor, vytknu parametr a hotovo. TEnto postup mi funguje u dvou vlystních čísel a u třetího ne protože žádky jsou lin. závisle. Vlastní vektory potřebuji ke spektrálnímu rozkladu. Prosím poraďte nevím jak dál. Za každý nápad děkuji.
↑ pokus123:
Ahoj. Předně je potřeba si uvědomit, že lineárně závislé řádky jsou i u těch prvních dvou vlastních čísel, jinak by ta matice byla regulární a nemohl by sis tam volit "parametr". Jediné čím se liší to třetí vlastní číslo je to, že je tam o jeden LZ řádek víc, takže hodnost matice není n-1, ale n-2. To znamená, že tomu vlastímu číslu nepřísluší jeden vlastní vektor, ale dva. Pokud umíš řešit soustavy lineárních rovnic, měl by sis s tím poradit, prostě nevolíš jeden "parametr", ale dva - jeden položíš dejme tomu roven jedničce, druhý nule a dopočítáš třetí. Tím vypadne jeden vl. vektor. Pak to zvolíš obráceně, a máš druhý. Jde prostě jen o to najít LN řešení soustavy lineárních rovnic, nic víc.
Pro spektrální rozklad je potřeba navíc zvolit ortogonální vlastní vektory - to jde udělat šikovnou volbou těch parametrů, nebo by na to mělo jít nasadit Gramm-Schmidtův ortogonalizační proces.
↑ pokus123:
A na čem ses zasekl? Ta matice netrpí tím problémem cos popisoval, geometrické násobnosti všech vlastních čísel jsou 1 (tj. k žádnému vl. číslu nenajdeme dva LN vl. vektory), takže myslím, že máš špatně už vlastní čísla. Kolik ti vyšly?
↑ pokus123:
Co tohle:
V =
-0.5774 -0.7071 0.4082
-0.5774 0.7071 0.4082
0.5774 -0.0000 0.8165
C =
-4.0000 0 0
0 -3.0000 0
0 0 -1.0000
Matice kterou mám rozložit vypadá takto [-1 0 1;0 -1 1;1 1 0] vlastní čísla mi vyšly -2,-1,1. Po dosazení do matice jsem vypočítal vlastní vektor pro 1 tj.[-1 1 0] a pro -1 tj. [1 1 2] když jsem si to zkoušel pčenásobit s upravenou maticí tj. na diagonále jsem měl odečtené příslušné vl. číslo a násobil jsem to příslušným vl. vektorem tak mi vyšel nulový vektor to by mělo být podle definice v pořádku, ale nedaří se mi vypočítat vlastní vektor pro vlastní číslo -2.
↑ pokus123:
Mínus a mínus dá plus. Stačí takhle stručně?
Jinak ta tvoje zkouška nezkouší tolik kolik by mohla (ona nezkouší skoro nic, jenom tu Gaussovu eliminaci) - nepoznáš podle ní, jestli máš dobře vl. čísla. Lepší je vzít vlastní vektor k vl. číslu x, a zleva ho vynásobit tou původní maticí. Pokud vyjde jeho x-násobek, je to dobře. Jinak máš někde chybu.
Stránky: 1