Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2009 21:15 — Editoval arcan (26. 12. 2009 21:16)

arcan
Zelenáč
Reputace:   

výpočet bonusu

Ahoj, marně si lámu hlavu nad nějakým vzorečkem, který by mě přivedl k výsledku ...

Mám konečné číslo a z toho musím dostat dvě další, přičemž jedno je bonus např. 5. Nejlepší to bude na příkladu: Vím číslo, které se bude měnit př. 120 a bonus který se také bude měnit 5+1, 4+1 apod. a potřebuji vymyslet vzoreček, který vypočítá automaticky výsledek 100+20, nebo 90+30 ...

Předem děkuji ;o).

#2 26. 12. 2009 22:02

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: výpočet bonusu

Takže znám součet něějakého čísla a bonusu a chci zjistit, jaké je to číslo a jaký je bonus? To bohužel nepůjde, pokud nebudeme vědět něco víc (poměr čísla a bonusu, například).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 26. 12. 2009 23:50

arcan
Zelenáč
Reputace:   

Víc toho bohužel vědět nebudu ...
Chtěl jsem si udělat v Excelu nějakou tabulku pro urychlení práce na lékárně.
Budeme mít akci, při které přijdu a zjistím od nich kolik něčeho prodali za rok a já jim chci nabídnout tuto hodnotu vč. bonusu. Tak že když mě např. až na místě řeknou, prodali jsme za rok 120ks, nabídnu jim v bonusu 5+1 100ks a 20ks zdarma ...
Tyto hodnoty se ale budou pokaždé měnit a mě jde o to vymyslet co nejjednodušší způsob jak se dobrat k těm 100+20.
Perličkou ještě bude rozdělit výsledné číslo na čtyři závozy :-), tzn. výsledné číslo by mělo být přizpůsobeno bonusu 5+1 a 4 závozům ...

#4 27. 12. 2009 00:25

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Ok, konečně rozumím tomu 5+1, nějak jsem nechápal, že nejde o sčítání. V tom případě když máme bonus k+1 a oni loni prodali n, tak jim nabídneme $\frac{kn}{k+1}$ks a $\frac{n}{k+1}$ks zdarma.

Jaký je problém se závozy?

Na okraj: Je fakt nutné používat ten marketingový trik "5+1 zdarma"? Proč nesáhnout po serióznějším "při nákupu nad 5ks nabízíme slevu 16,6%"? Zjednoduší se tím zaokrouhlovací problémy.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 27. 12. 2009 11:05

arcan
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc, tabulku mám hotovou a funguje to bezvadně vč. zaookrouhlování.
Tvůj návrh s procenty se také hojně používá a je preferovanější, ale v tomto případě je zažité ono x+y zdarma, protože to takto používá i konkurence a pro laborantky je to mnohem přehlednější, navíc je to pouze součástí další řady výhod (splatnost apod.) ...

Protože jsem puntíčkář, chci tabulku a celkový návrh doladit k dokonalosti, potýkám se ještě s dvěma problémy ohledně zadávání vzorců do excelu, ale dotaz hodím do sekce programování :).

Ještě jednou díky a matematice zdar ...

Zápatí