Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, marně si lámu hlavu nad nějakým vzorečkem, který by mě přivedl k výsledku ...
Mám konečné číslo a z toho musím dostat dvě další, přičemž jedno je bonus např. 5. Nejlepší to bude na příkladu: Vím číslo, které se bude měnit př. 120 a bonus který se také bude měnit 5+1, 4+1 apod. a potřebuji vymyslet vzoreček, který vypočítá automaticky výsledek 100+20, nebo 90+30 ...
Předem děkuji ;o).

Takže znám součet něějakého čísla a bonusu a chci zjistit, jaké je to číslo a jaký je bonus? To bohužel nepůjde, pokud nebudeme vědět něco víc (poměr čísla a bonusu, například).
Víc toho bohužel vědět nebudu ...
Chtěl jsem si udělat v Excelu nějakou tabulku pro urychlení práce na lékárně.
Budeme mít akci, při které přijdu a zjistím od nich kolik něčeho prodali za rok a já jim chci nabídnout tuto hodnotu vč. bonusu. Tak že když mě např. až na místě řeknou, prodali jsme za rok 120ks, nabídnu jim v bonusu 5+1 100ks a 20ks zdarma ...
Tyto hodnoty se ale budou pokaždé měnit a mě jde o to vymyslet co nejjednodušší způsob jak se dobrat k těm 100+20.
Perličkou ještě bude rozdělit výsledné číslo na čtyři závozy :-), tzn. výsledné číslo by mělo být přizpůsobeno bonusu 5+1 a 4 závozům ...

Ok, konečně rozumím tomu 5+1, nějak jsem nechápal, že nejde o sčítání. V tom případě když máme bonus k+1 a oni loni prodali n, tak jim nabídneme
ks a
ks zdarma.
Jaký je problém se závozy?
Na okraj: Je fakt nutné používat ten marketingový trik "5+1 zdarma"? Proč nesáhnout po serióznějším "při nákupu nad 5ks nabízíme slevu 16,6%"? Zjednoduší se tím zaokrouhlovací problémy.
Díky moc, tabulku mám hotovou a funguje to bezvadně vč. zaookrouhlování.
Tvůj návrh s procenty se také hojně používá a je preferovanější, ale v tomto případě je zažité ono x+y zdarma, protože to takto používá i konkurence a pro laborantky je to mnohem přehlednější, navíc je to pouze součástí další řady výhod (splatnost apod.) ...
Protože jsem puntíčkář, chci tabulku a celkový návrh doladit k dokonalosti, potýkám se ještě s dvěma problémy ohledně zadávání vzorců do excelu, ale dotaz hodím do sekce programování :).
Ještě jednou díky a matematice zdar ...