Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2009 21:15 — Editoval arcan (26. 12. 2009 21:16)

arcan
Zelenáč
Reputace:   

výpočet bonusu

Ahoj, marně si lámu hlavu nad nějakým vzorečkem, který by mě přivedl k výsledku ...

Mám konečné číslo a z toho musím dostat dvě další, přičemž jedno je bonus např. 5. Nejlepší to bude na příkladu: Vím číslo, které se bude měnit př. 120 a bonus který se také bude měnit 5+1, 4+1 apod. a potřebuji vymyslet vzoreček, který vypočítá automaticky výsledek 100+20, nebo 90+30 ...

Předem děkuji ;o).

#2 26. 12. 2009 22:02

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: výpočet bonusu

Takže znám součet něějakého čísla a bonusu a chci zjistit, jaké je to číslo a jaký je bonus? To bohužel nepůjde, pokud nebudeme vědět něco víc (poměr čísla a bonusu, například).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 26. 12. 2009 23:50

arcan
Zelenáč
Reputace:   

Víc toho bohužel vědět nebudu ...
Chtěl jsem si udělat v Excelu nějakou tabulku pro urychlení práce na lékárně.
Budeme mít akci, při které přijdu a zjistím od nich kolik něčeho prodali za rok a já jim chci nabídnout tuto hodnotu vč. bonusu. Tak že když mě např. až na místě řeknou, prodali jsme za rok 120ks, nabídnu jim v bonusu 5+1 100ks a 20ks zdarma ...
Tyto hodnoty se ale budou pokaždé měnit a mě jde o to vymyslet co nejjednodušší způsob jak se dobrat k těm 100+20.
Perličkou ještě bude rozdělit výsledné číslo na čtyři závozy :-), tzn. výsledné číslo by mělo být přizpůsobeno bonusu 5+1 a 4 závozům ...

#4 27. 12. 2009 00:25

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Ok, konečně rozumím tomu 5+1, nějak jsem nechápal, že nejde o sčítání. V tom případě když máme bonus k+1 a oni loni prodali n, tak jim nabídneme $\frac{kn}{k+1}$ks a $\frac{n}{k+1}$ks zdarma.

Jaký je problém se závozy?

Na okraj: Je fakt nutné používat ten marketingový trik "5+1 zdarma"? Proč nesáhnout po serióznějším "při nákupu nad 5ks nabízíme slevu 16,6%"? Zjednoduší se tím zaokrouhlovací problémy.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 27. 12. 2009 11:05

arcan
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc, tabulku mám hotovou a funguje to bezvadně vč. zaookrouhlování.
Tvůj návrh s procenty se také hojně používá a je preferovanější, ale v tomto případě je zažité ono x+y zdarma, protože to takto používá i konkurence a pro laborantky je to mnohem přehlednější, navíc je to pouze součástí další řady výhod (splatnost apod.) ...

Protože jsem puntíčkář, chci tabulku a celkový návrh doladit k dokonalosti, potýkám se ještě s dvěma problémy ohledně zadávání vzorců do excelu, ale dotaz hodím do sekce programování :).

Ještě jednou díky a matematice zdar ...

Zápatí