Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Sedadla v divadelním sálu jsou rozdělena do tři kategorií podle jejich vzdálenosti od jeviště. ,,I. místa“ jsou nejblíže jevišti, tvoří dvě pětiny kapacity sálu a prodávají se 220 Kč .„II. místa tvoří dalši dvě pětiny sálu a prodávají se za 200 Kč. Zbývající III. místa se prodávají za 180 Kč. Před zahájením předprodeje na slavnostní premiéru bylo rozdáno 150 vstupenek zdarma zvaným hostům. Vstupenky byly rozdávány postupně od předních míst sálu dozadu. Všechny ostatní vstupenky pak byly prodány. Kdyby se však volné vstupenky rozdávaly postupně od zadních míst dopředu, byla by tržba o 4320 Kč větši.
Kolik míst bylo v sálu?
Prosim o pomoc vubec me u tohoto prikladu nic nenapada jak na to?
↑ petrzelka:
Úlohy z olympiády se zde neřeší, pozor na to. Viz Pravidla .
↑ Ivana:
Protože je to jeho první příspěvek, myslím, že je to jediné, co ho tady zajímalo, přitom při registraci se pravidla ukazují, ne?
Nevíte, když jste sem dávala Váš první příspěvek, jestli byl online?
↑ petrzelka:
Proč porušuješ pravidla?
↑ Ivana: možná proto nikdo neodpovídal, mimochodem ta úloha je mi důvěrně známá, protože ji nemůžu vyřešit :)
aspoň se nic nedozví (když nebyl online :)
a přeji pěkný Silvestr a nový rok !!!
↑ byk7:.. jak to že ji nemůžeš vyřešit ? To teda budu řešit sama. Ale zatím také tápu. Ale už mám jakousi představu. Tak uvidím , co s tím udělám.
Děkuji za přání a tobě též pěkného silvestra :-)
↑ Ivana:
Nevím, už jsem sestavil několik rovnic, ale všechny byly špatně; snad mě do konce ledna ještě trkne a úspěšně ji vyřeším. Všechny ostatní úlohy už mám naštěstí vyřešené.
↑ byk7:
I když je to úloha z "Olympiády" tak malá nápověda:
Zkus určit rozdíl pokud 2/5 sedadel bude číslo 150.
A pak to vyřeš pro zadaný rozdíl.
Do konce ledna bys na to měl přijít.
Hodně zdaru.
Pokud se Ti to podaří tak bys měl dospět k jedné rovnici o jedné neznámé.
↑ byk7:
Já bych řekl, že ano mohlo by se už uvést řešení. Ale já sám ho uvést nemohu, protože ho neznam:-(
Ale někdo jiný stoprocentně chytřejší než já by mohl uvést to řešení:-)
Kategorie Z8 již jde bohužel pár let mimo mne, ale není termín až 5. 3.? Nebo asi úplně nechápu, jak přesně myslí organizátoři tu první a druhou trojici úloh…
↑ byk7:
Takže to je tak, že 1., 2. a 3. úloha se odevzdávají k jednomu datu a 4., 5. a 6. až k tomu dalšímu?

↑ byk7:
Pokud je ta úloha z první trojice uvedu zde svoje řešení:
Počet všech sedadel označme - x
Uvažujme, že 2/5 sedadel bude 150 (tj. počet "volňásků") potom počet sedadel v jednotlivých sekcích budou:
150, 150, 75 a rozdíl bude:
Vypočtený rozdíl je větší než pro hledaný počet sedadel. Z toho plyne, že 2/5 sedadel < 150
Určíme rozdíl pokud budou 2/5 sedadel 140
V jednotlivých sekcích to bude:
140, 140, 70 a rozdíl je:
Uvedený rozdíl je menší než rozdíl zadaný z toho plyne, že 2/5 sedadel bude větší než 140.
Při obou výpočtech jsme dospěli k
můžeme zobecnit:
V hledišti bylo 360 sedadel.
PS: Zkoušku, že to tek je nechám na Tobě.
zemědělské družstvo vlastní půdu, z níž 55% je půda orná, zbytek,tj. 270ha, je les. Kolik ha půdy vlastní ZD?
ve třídě má třetina žáků vyznamenání, 60%žáků prospělo a dva žáci neprospěli. Kolik žáků je ve třídě?
tři pracovníci dostali za svou práci dohromady 1235 kč. Rozdělili se o ně podle svých výkonů tak, že první dostal o 20% méně než druhý a třetí o 45 kč více než druhý. Kolik korun dostali jednotliví pracovníci?
Matika je můj nepřítel:D ...kdo to vyřeší dám mu žvejku!:D
stačí jenom trochu přemejšlet 55% je orná půda a zbytek tudíž 100%-55% = 45% je les
a ted si můžeš jak to bude počítat dál ale pro lepší pochopení to uděláme přes jedno procento
270ha je 45% tak 1% bude 270/45=6 tudíž víš že je 1% jejich půdy je 6 ha a proto aby si zjistil kolik
je to celý vynásobíš to stem 6*100=600 ha což je výsledek jzd vlástní 600 ha půdy
a ostatní maj obdobný řešení