Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ jarrro:
Možná je to hezčí, ale držel bych se kvůli přehlednosti při případném dalším použití.
↑ BrozekP:jasné to som len tak ukázal pri dlhších textoch by som to asi nemal čas robiť ,ale latexrender na artofproblemsolving to vysádže krajšie aj bez raisebox
↑ jarrro:
Ale spouštění LaTeXu na serveru a převod na obrázek vyžaduje výkonnější server než mimeTeX. Je to něco za něco.
↑ kaja(z_hajovny):je mi to jasné len vravím,že podľamň je krajšie keď je to a približne v strede tak isto aj rovná sa
↑ halogan:
Vím, jen jsem to zvyklá psát takhle kvůli přehlednosti. Závorky píšou prsty nějak automaticky(o:
PS.:A navíc, když se později rozhodnu dát argument složitější, nemusím závorky přidávat
\left.\vphantom{\frac{x+2}{6}}\right|_1^2\frac{x+2}6
AMSTeX na to mel specialni makra (mozna tam nebyla ta cara, uz se presne nepamatuju), takze nejake uplatneni to urcite ma a urcite to probublalo i do LaTeXu (amsmath nebo tam nekde)
MimeTeX tady na foru to nebere, LaTeX ano, viz napriklad http://www.tlhiv.org/ltxpreview/
nebo
Jde nějakým způsobem nastylovat prostředí theorem? Když si vytvořím nové prostředí:
\newtheorem{definition}{Definice}
Automaticky se hodí do kurzívy, což nechci. Jde tomu nějak zabránit? Nebo přinejmenším aby nebyly kurzívou matematické výrazy? Vypadají v kurzívě místy dost blbě.
↑ Honza Matika:
Tvůj zápis nevypadá nejlépe. Doporučuji pro zlomek používat striktně
\frac{x}{y}
místo
\frac xy.
Měl jsi tam nějaké zbytečné mezery, které nedělaly dobrotu v prostředí
\begin{align}
... code ...
\end{align}
Rovnítka nebyla zarovnaná pod sebou. Navíc je také někdy dobré uvážit u zdejšího mimeTeXu přídavnou mezeru, což jsem provedl také. Výraz pod operátorem limity se zde nezobrazuje tak, jak je zvyklé, proto jsem přidal \scriptsize, což je čitelné a estetické.
Co se týče matematiky, nelze pracovat s výrazem . Je zapotřebí to nějak vyznačit, je-li jasné, co se tímto míní (to je tento případ).
Zde je moje verze tvého zápisu ...
Upozorňuji, že mezery mezi řádky mohou být libovolné, což jsem zařizoval velkou oklikou. Nezná někdo způsob, jak se s tím vypořádat více kosher u mimeTeXu?
$ \begin{align} L:&=\lim_{\scriptsize|x|\to\infty}\quad\frac{\cos\left (\frac{1}{x}\right )\,\cdot\,\left (-\frac{1}{x^2}\right )}{-\frac{1}{x^2}}=\rule{0}{40}\\ &=\lim_{\scriptsize|x|\to\infty}\quad\cos\left (\frac{1}{x}\right )\,\cdot\,\left (-\frac{1}{x^2}\right )\,\cdot\,\left (-\frac{x^2}{1}\right )=\rule{0}{40}\\ &=\cos\left (\left [\frac{1}{\infty}\right ]\right )=\cos (0)=\fbox{1}\rule{0}{40}. \end{align} $