Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

To je překlep? Nechápu, co může být na mém předchozím příspěvku nesrozumitelné. Které proudy jdou do uzlu a které z uzlu?

Tak a teď druhý Kirchhoffův zákon. Nejprve vyřešíme smyčku nalevo. Nevím, jak jste se to učili - já tak, že si zvolím směr, po které ji budu procházet (dejme tomu proti směru hodinových ručiček). Když procházím odporem v souladu s vyznačeným směrem proudu, tak napětí na odporu přičítám, jinak ho odečítám. Pokud procházím zdrojem od + k -, tak jeho napětí přičítám, když obráceně, tak odečítám. Vše pak položím rovno nule. Takže dostanu:
Jak to bude vypadat pro smyčku vpravo? A je tohle jasné?

Ano, je to tak. Teď máme šest rovnic o šesti neznámých. Ty vyřešíš? (V zadání chtějí jenom proudy, takže napětí můžeme snadno eliminovat.)

V rovnicích, které jsme dostali z Ohmova zákona, jsme si vyjádřili napětí. Za tato napětí dosaď všude do zbývajících tří rovnic. Máme tak už jen tři rovnice o třech neznámých. Jaké to tedy jsou?
Jinak mi prosím nevykej, tady na fóru je obvyklé tykání.

Za proudy zatím nic nedosazuj. Dosaď do těch rovnic z Kirchhoffových zákonů
napětí
,
a
z rovic, které jsi teď vypsal.

Vůbec nevím, kde jsi tohle sebral.
Chtěl jsem po tobě
.
Rozumíš, jak jsem se k tomu dostal?

↑ coleman:
Tam, kde v těch třech rovnicích (↑ BrozekP:) bylo
jsem napsal
. Platí totiž
, proto jsem to mohl udělat. Jinak řečeno z rovnice
jsem dosadil
do těch tří rovnic. Analogicky pro
a
.

Napětí U1, U2 a U3 ani nepotřebujeme znát. Ty jsem teď vyloučil. Zbyly nám tři rovnice o třech neznámých. A to jsou proudy I1, I2 a I3.
(Nechcete se někdo jiný zapojit do tématu? Moje vysvětlovací schopnosti zřejmě selhávají, třeba když to někdo řekne jiným způsobem...)

Na jaké jsi škole? Dělali jste Gaussovu eliminaci? Pracovali jste s maticema?
↑ BrozekP: Se tvým svolením , já bych to zkusila :-)

↑ Ivana:
Jistě, předávám tedy štafetu :-)
↑ coleman:Posílám první dva kroky , dobře si je promysli a pracuj se mnou krok za krokem :-)
coleman napsal(a):
Jsem na elektrotechnické škole a o Gaussově eliminaci a maticích jsem vůbec neslyšel, máme paní profesorku, která nám bohužel nedokáže pořádně nic vysvětlit!!!
...tady vůbec matici řešit nemusíš , půjde o soustavu dvou rovnic , kde za jeden proud dosadíme součet druhých dvou.
čekám na tvoji reakci ..

↑ coleman:
Ještě se musím zapojit - v tvém příspěvku z 17:53 jsi to napsal špatně a já jsem ti to potvrdil. Omlouvám se, správně má být
U1=R1*I1,
U2=R2*I3,
U3=R3*I2,
tak to má i Ivana. Tahle chyba se vlekla v dalších příspěvcích.