Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den,
mam takovy problem. Mam zadano udelat spektralni rozklad u matice: (matice A)
Mam spravne vypoctene vlastni cisla, ktera vysla: x1 = 5, x2 = 5, x3 = -1
Mam vypoctene vlastni vektory, ktere jsou navzajem ortogonalni, tudiz predpokladam ze jsou vypocteny spravne.
Provedu normalizaci vektoru a zkouskou overim, ze vektory jsou ortonormalni.
Vytvorim matici Q a D.
Pri zkousce mi ale nevyjde puvodni matice A, nicmene vysledna matice u zkousky je diagonalne soumerna.
------------------------
Nejsem si jisty v techto vecech:
pocitam pro zjednoduseni se dvema stejnymi vlastnimi vektory pro x12=5; x3 = -1 takze mam jen dva vlastni vektory, jeden ma dva parametry a druhy ma jeden parametr. Muze se?
tyto dva vlastni vektory pro x12 = 5 nejsou ortogonalni. Muze se?
↑ GeorgeLD:
Nevím jestli jsem to dobře pochopil, ale pokud chceš říct, že jsi pro vl. číslo 5 vzal jeden a ten samý vl. vektor, tak to dobře asi nebude. Ty tři vl. vektory které použiješ musí být OG. A vektor může být těžko kolmý sám na sebe. Navíc to pak nebude ani tvořit LN soubor.
Tomu vykládání o parametrech moc nerozumím, vůbec mi to slovo parametr v těchhle případech osobně moc nesedí. Prostě se hledají LN řešení jakési soustavy rovnic.
Když si tady na fóru dáš do hledání "spektrální rozklad", tak určitě najdeš dost návodů, v poslední době se to tu řešilo asi stokrát, možná už tady bylo i přímo tohle zadání.

↑ GeorgeLD:
Takhle by to mělo vyjít podle stroje.
Stránky: 1