Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zadání:
Chtěl jsem si nejdřív zlomek převést do základního tvaru (aby i nebylo ve jmenovateli) a následně spočítat z^8 a z^2
Jenže se zadrhnu hned při tom převodu na základní tvar. Usměrním zlomek jednou pomocí (2-sqrt(3i))/(2-sqrt(3i)), podruhé pomocí (4-3i)/(4-3i)
Ale nahoře vyjde strašné zvěrstvo -31-42i+28sqrt(3i)+21sqrt(3i)
Nevím jak dostat klasické A + B*i, když tam mám celkem tři členy s i a pokaždé s jinou mocninou.
A další dotaz, když potom budu počítat to z^8 a z^2, mám to převádět na goniometrický tvar nebo použít raději binomického rozvoje?
PS: kdyby to nešlo pochopit ty mé mezivýpočty, tak řekněte a pokusím se to přepsat nebo rychle zkouknout ten LaTeX..
Děkuji za jakékoli rady :(
↑ pntv19: Zlomek je třeba usměrnit pomocí (2-sqrt(3)i)/(2-sqrt(3)i), a žádné zvěrstvo v čitateli tak nevznikne. EDIT: To 'i' už není pod odmocninou.
Dále je třeba si uvedomit, že v komplexním oboru není totéž
a
. EDIT: Ty čtvrté odmocniny jsou čtyři a jen jedna z nich je rovna
.
děkuji moc! V zadání jsem si odmocninu protáhl a myslel jsem, že i samotné i je pod odmocninou... Mno a teď k druhé otázce, pro z^8 a z^2, mám to převádět na goniometrický tvar nebo použít raději binomického rozvoje? Aby to lépe vypadalo popřípadě lze použít jen jednu z těchto metod?
↑ pntv19: Jde o to, jak vypadá komplexní čislo z. Matematicky je samozřejmě jedno, která z tebou navržených metod se použije. Vyjde to vždy stejně. Není žádný důvod dělat to oběma způsoby. Protože budeš potřebovat umocnit na osmou, tak Moivreova věta by byla rychlejší. Takže jestli je číslo z snadno převoditelné do goniometrického tvaru, šel bych touto cestou. Také samozřejmě na papíře člověk může využít toho, že
.
díky za upozornění... Ovšem stále nechápu, jak to, že jsou tam 4 odmocniny a jen jedna z nich je z^2, ale k věci:
spočítal jsem si teda:
z=(-1) + sqrt(3)*i
převedeno do goniometrického tvaru:
z=2*(cos(120)+i*sin(120))
z^8=256*(cos(240)+i*sin(240)) a také sqrt[4](z^8)=4*(cos(240)+i*sin(240)) <-- Tímto si nejsem jist zda platí, když jsi psal něco o té odmocnině
Mno a jak to převést rozumně zpět na algebraický tvar? Hlava mi to nějak nebere :(
↑ pntv19: Převod zpět do algebraického tvaru = vyčíslit cos(240°) atd., tedy
.
No a teď k
. Podle Moivreovy věty to je - tady použiju tebou spočteného
:

.
No a
, tedy
(dopředu jsme věděli, že některé
bude rovno
, i když nám tato informace vlastně k ničemu přímo nebyla). Proto nestačí uvážit pouze
pro nalezení
.
jo vyčíslit! Bingo :)
A k tomu
, ono to má být podle zadání spíš
, takže je správně to co jsi mi napsal o příspěvek nade mnou (
) nebo to co jsem navrhoval já o něco výše (
)?
BTW: mnohokrát děkuji, lze nějak toto fórum podpořit alespoň jako částečné poděkování?