Stránky: 1
Ahoj, eemm, noo, stydim se za to, ze nejsem schopen vyresit tuhle jednoduchou limitu posloupnosti, avsak v poslednim case zapominam uplne zaklady, takze jestli by nekdo pomohl, bylo by to fajn. Diky predem

Teď vidíme, že kdybychom vzali dvě vybrané posloupnosti - sudá a lichá n, tak jednou budeme počítat (-1)*lim A, jednou 1*lim A, kde A je ten zlomek na pravé straně.
Aby limita existovala, musí obě limity vybraných posloupností vyjít stejně, A se tedy musí rovnat nule pro n jdou do nekonečna.
Už to nemusíme rozdělovat na vybrané posloupnosti, vyjde to stejně. Čitatel je omezený, jmenovatel jde do nekonečna, co to znamená?
↑ halogan:
kdyz je citael omezeny a jmenovatel jde do nekonecna, tak by limita mela byt 0, mylim se ? :-)
Avsak se musim omluvit, neslo mi to nejak poradne zapsat a exponent n se vztahuje na cely zlomek, nikoliv pouze na -7
ja nevim, ale i wolfram alpha mi to nejak nechce uznat http://www.wolframalpha.com/input/?i=li … oes+to+inf

Jo takhle, pardon. Můžeš jen poupravit postup kolegy. Teď stačí použít znalost limity sevřené posloupnosti.
Edit: díky za opravu. Původně jsem se tomu vyhnul vytknutím (-1)^n a při změně zadání jsem na to už zapomněl. Díky.
V tom případě vytknout
a opět platí něco jako
EDIT: Zdravím kolegu. Tebou uvedené nerovnosti platí pouze pro sudá
, proto jsem vytkl tu
. Ale stačí, že platí v absolutní hodnotě.
↑ halogan:
no jo, ani mne nenapadlo to delat sevrenim, diky, a na margo wolframu, asi jsem to spatne napsal nebo co. Limita toho vyrazu je tedy rovna 0.
Stránky: 1