Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 09. 02. 2008 20:15

Paulman
Místo: Brno
Příspěvky: 66
Reputace:   
 

Re: Maturita

↑↑ wescoast: Zvláštní, já myslel, že se dnes již nikdo ze sešitů neučí. A u matiky to platí dvojnásob. Já už podobné problémy řeším výhradně přes pana Googla :-)

Offline

 

#27 09. 02. 2008 20:47

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Maturita

↑ : To s tým nekonečno je pravda no také veci ako nekonečno sa mi páčia to je také filozofovanie, ale  komplexným číslam akosi neviem prís? na chu?. Môžno keď ich budeme využíva? v tej elektrike ako hovorí Saturday.


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#28 09. 02. 2008 22:37

Saturday
Einstein
Příspěvky: 813
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

↑ Paulman: Je pravda, že se raději učím ze skript nebo knih, na internetové zdroje spoléhám jen nerad, protože v případě Wikipedie si člověk nikdy nemůže být příliš jistý, že je to správně, proto se snažím si všechno ověřovat v knihách, které projdou alespoň korekturou.

Zároveň si nemyslím, že můj pohled je zpátečnický, není, je ryze pragmatický. Pravý čas internetových učebnic podle mě teprve nastane. Že by správná investice pro nějaký projekt? ;-)


Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

Offline

 

#29 09. 02. 2008 22:52

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Příspěvky: 4246
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 
 

Re: Maturita

Komplexní čísla mají několik praktických využití.

* komplexní čísla se objevují při řešení diferenciální rovnice y''+ay'+by=0, kde a^2<4b. Ta popisuje spoustu tlumeně kmitající soustav, a? už jde o míček zavěšený na gumičce nebo o střídavý elektrický proud.

* komplexními čísly se dají velmi pěkně popsat zobrazení v rovině, což se dá využít např. v počítačové grafice

Určitě by se našla spousta dalších. Co se týče pojmu "vykonstruovaná teorie" -- v matematice se každá teorie musí postavit na nějakých axiomech a od nich dále budovat. A pokud se toto někomu nelíbí a přesto chce studovat matematiku, nech? studuje matematiku aplikovanou :-)


BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Offline

 

#30 10. 02. 2008 10:12

bouchy
Zelenáč
Místo: Jihlava
Příspěvky: 18
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Zdravím, pánové :). Dnes jsem narazil na tuto stránku a musím říct - všechna čest. Pročetl jsem si pár příspěvků, projel pár témat a myslím, že nějaký čas se na tomto fóru budu vyskytovat (jinými slovy vás tu budu otravovat) :). I já letos na gymplu maturuji - překvapivě matematika ;-). Co se týče vysokých škol, přihlášky mi poputují na VŠE - FIS, ČVUT - FEL a ještě přemýšlím o MUNI (informatika).

Offline

 

#31 10. 02. 2008 13:02

wescoast
Místo: Most
Příspěvky: 110
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Ze sešitů se učím především teorii, máme bezvadnou učitelku, v sešitě mám vše. Pak samozřejmě wikipedia atd.


Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

Offline

 

#32 10. 02. 2008 15:28

bouchy
Zelenáč
Místo: Jihlava
Příspěvky: 18
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

↑ wescoast:
Mé sešity... to je kapitola sama pro sebe :). Vzhledem k tomu, že zápisky z prváku a druháku mám prošpikované škrtáním, různými odkazujícími šipkami a celková úprava a přehlednost vypadá asi tak, jako by celý sešit psal Maďar, upřednostňuji učebnice, popřípadě wikipedii.

Offline

 

#33 11. 02. 2008 11:39

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Příspěvky: 763
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Koho bavi matika, necht jde na matfyz. Prijimacky nejsou, takze to muze zkusit kazdy. S tim vyhazovanim lidi
to podle me neni takova hruza. Vyleti vetsinou ti, kteri si mysli, ze to nejak bez uceni osuli, ale to je blbost. Nekteri lide potom taky nejspis zjisti, ze je ta matika nebavi tolik, jak si mysleli, prece jenom mezi VS a SS matikou
je rozdil jak mezi kozou a nakladakem, ale k tomu aby na to clovek prisel to proste musi zkusit. Spousta lidi podle me odejde proste proto, ze zjisti, ze je to vlastne nebavi, ne proto, ze by je vsechny vyhazeli ze zkousek.

A taky, aby clovek udelal matfyz nemusi mit IQ 6000 staci aby ho to bavilo, nebal se premyslet a umel trosku zamakat, kdyz prijde zkouskove. Matika neni tezka, kdyz na to clovek jde pomalu a postupne. Pokud se nekdo chce naucit cely semestr analyzy za tri dny, tak pak to JE tezke, obzvlast, kdyz ho to nebavi.


Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Offline

 

#34 11. 02. 2008 15:20

bouchy
Zelenáč
Místo: Jihlava
Příspěvky: 18
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

↑ Lishaak:
Mno, já sám jsem o matfyzu chviličku uvažovat (ale spíš o studiu informatiky, nicméně tam by matika byla určitě taky), ale po optání u známých, co tu školu studují, jsem uvážil, že to asi není nic pro mě. Mě matika na úrovni gymplu baví, jenže matfyz je prý hlavně o teorii, učení se definic atd. Já radši počítám... a kdybych šel na matfyz, možná bych taky mohl tvrdě dopadnout... :)

Offline

 

#35 11. 02. 2008 15:54

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Příspěvky: 763
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Ja osobne studuju 3. rokem informatiku na MFF a je pravda ze tam je matiky dost, obzvlast ze zacatku, ale mas pravdu, ze jde hlavne o teorii a to ani ne tak o definice jako o dukazy. Nicmene prave tady se hodne klade duraz na aplikace te teorie v informatice i kdyz to nejspis az v pozdejsich fazich studia.


Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Offline

 

#36 11. 02. 2008 17:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Maturita

Koho bavi pocitat a teorie nepatri do oblasti zajmu - vyberte si kvalitni VS technicke - studuje se tam moc dobre a je zajisteno bezproblemove uplatneni (a jeste dlouho bude).

Offline

 

#37 17. 02. 2008 16:54

wescoast
Místo: Most
Příspěvky: 110
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Pomalinku vyplnuji prihlasky na VS. Moc me toho nenapada. Co rikate, zatim, na tohle:

http://www.fjfi.cvut.cz/DesktopDefault.aspx?ModuleId=1092

MATEMATICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Studium oboru Matematické inženýrství vychází z matematicko-fyzikálního základu, prohlubuje znalosti studentů v matematice a učí je aplikovat matematiku na fyzikální, přírodovědné, inženýrské a další problémy. Absolventi oboru jsou teoreticky připraveni pokračovat v navazujícím magisterském studiu v matematických a teoreticko fyzikálních oborech na všech světových univerzitách. Studijní obor obsahuje zaměření: Matematické modelování, Matematická fyzika, Softwarové inženýrství v ekonomii.

INŽENÝRSKÁ INFORMATIKA
Absolventi oboru získají solidní vzdělání v informatice, a to jak v teoretických partiích, tak v praktické oblasti. Vedle společného základního vzdělání (matematika, fyzika, jazyky) bude posluchačům v rámci specializovaného studia umožněno náhlednout do moderních aplikací informatiky. Zaměření: Softwarové inženýrství, Tvorba softwaru, Informatická fyzika, Přístroje a informatika, Praktická informatika.

http://www.fav.zcu.cz/pro-uchazece/bakalarske-studium/

Obecná matematika
Cílem studia tohoto oboru je vybavit studenta základními a dostatečně obecnými matematickými poznatky tak, aby byl schopen úspěšně pokračovat v navazujícím magisterském studijním programu Matematika na FAV nebo na kterékoliv jiné vysoké škole.

V rámci oboru  je možné studovat:
Matematickou analýzu,
Diskrétní matematiku a teoretickou informatiku,
Geometrii,
Pravděpodobnost a statistiku,
Numerickou matematiku.

Student bude také připraven studovat příbuzné navazující obory. Volbou jednotlivých volitelných modulů si student určuje přímé pokračování ve specializaci navazujícího magisterského programu Matematika na FAV. Současně získává možnost pokračovat po absolvování ve studiu na zahraniční vysoké škole.

Informatika
Obor je určen pro studenty, kteří chtějí získat teoretický základ i praktické znalosti v informatice. Absolvent se uplatní při návrhu a vývoji programových systémů, dále v provozu výpočetních systémů při jejich údržbě a průběžné inovaci. Může pracovat zejména jako programátor, programátor v rámci týmu, správce výpočetního systému, administrátor databázového systému, správce www serveru apod. Vedle toho může také pokračovat v magisterském studiu.
Forma a délka studia

Studijní obor Informatika svojí strukturou i náplní předmětů odpovídá mezinárodnímu doporučení Computing Curriculum (CC) vydanému profesními společnostmi IEEE a ACM. Studovat jej lze v prezenční i kombinované formě (dálkově) a standardní doba studia je 3 roky. Na tento obor navazují dvouleté magisterské studijní programy: Softwarové inženýrství, Inteligentní počítačové systémy, Počítačová grafika a výpočetní systémy, Číslicové systémy a Distribuované systémy a počítačové sítě.
Obsah studia

V průběhu studia získají studenti znalosti v těchto oborových disciplínách:
Umělá inteligence a rozpoznávání
Softwarové inženýrství
Databázové systémy
Počítačová grafika
Operační systémy

Kromě předepsaných předmětů má student možnost si zapsat libovolné další předměty z kterékoliv fakulty Západočeské univerzity a věnovat se tak i dalším oborům, které jej zajímají.


Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

Offline

 

#38 17. 02. 2008 17:27

Ivana
Příspěvky: 4819
Reputace:   32 
 

Re: Maturita

↑ wescoast: Mně osobně by se líbilo studovat Matematické inženýrství a i uplatnění je docela možné.Během studia by si usoudil co dál po studiích. :-)


Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Offline

 

#39 18. 02. 2008 09:54

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Příspěvky: 947
Reputace:   24 
 

Re: Maturita

↑ wescoast:
matematičtí fyzikové a modeláři jsou podle mě nejchytřejší lidi na světě, doporučuju o tom uvažovat, pokud si myslíš, že dokážeš obětovat celé zkouškové k učení (což platí o skoro všech zaměřeních na jaderce, ale přece jenom, na mojí fyzikální elektronice mám teprve až teď ve tře?áku ještě polovinu zkoušek před sebou). Taky Ti doporučuju zamyslet se nad zaměřením informatická fyzika, je to totiž  typ zaměření podobný matematickému modelování.
Každopádně ze všech zde zmíněných zaměření vychází inteligentní lidé, kteří mají široké uplatnění nejen ve vědě. A..no..prostě pojď se přesvědčit:) Až budou zase otevřený dveře na FJFI, tak zajdi na katedru matematiky(v Trojanově ulici) a zeptej se (Doporučuju pokec třeba s Milanem Krbálkem a s Leopoldem Vránou-oba učitelé matematické analýzi).


100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Offline

 

#40 18. 02. 2008 15:17

wescoast
Místo: Most
Příspěvky: 110
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Všem díky moc za názory.

thriller: celé zkouškové období? jinde se nemusí obětovat?


Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

Offline

 

#41 18. 02. 2008 17:44

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Příspěvky: 947
Reputace:   24 
 

Re: Maturita

↑ wescoast:

No vsichni moji byvali spoluzaci z gymplu uz davno maji po..

Ale myslel sem to tak, ze jindy nez o zkouskovym mam pohodicku..


100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Offline

 

#42 18. 02. 2008 20:26

wescoast
Místo: Most
Příspěvky: 110
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Ještě se chci zeptat. Jak moc je důležitá fyzika. Ne že bych jí nerozuměl, ale není to zrovna moje hobby.


Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

Offline

 

#43 19. 02. 2008 07:38

Lubik_
Zelenáč
Příspěvky: 12
Reputace:   
 

Re: Maturita

Len aby nedoslo k mylnemu chapaniu - operacia + nie je definovana pre symbol nekonecna, preto tazko mozeme hovorit o scitani nekonecien... :-)
Dufam, ze mi take nieco nikto na maturite nepovie, lebo sa zacnem velmi vypytovat... :-)
PS: Samozrejme - nebavime sa o limitach...

Offline

 

#44 19. 02. 2008 08:33

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Příspěvky: 947
Reputace:   24 
 

Re: Maturita

↑ wescoast:
Jo, tak když u nás (na FJFI) studuješ cokoli, tak mas behem prvnich dvou let predmety jako mechanika, elektrina a magnetismus, vlnová fyzika, termika, atomová fyzika, teoretická fyzika, statistická fyzika povině, ale bez toho by to studium byla docela nuda, nevidět hned uplatnění té matematické teorie, například kde jinde si krásně procvičíš diferenciální rovnice, než v RLC obvodech :)


100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Offline

 

#45 19. 02. 2008 18:50

wescoast
Místo: Most
Příspěvky: 110
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

↑ thriller:

OK, díky. Poradíš mi ještě s něčím. Co je přesně matematické modelování? A předpokládám, že matematická fyzika je něco jako užití matematiky ve fyzice v praxi.


Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

Offline

 

#46 19. 02. 2008 19:06

Ivana
Příspěvky: 4819
Reputace:   32 
 

Re: Maturita

↑ wescoast: Zdravím :-)Matemarická fyzika je přímo studijní obor.Vyučuje se např. na Palackého Universitě . Pročti si stránky na Google , dozvíš se více.
Pak je taky fyzikální matematika a ta je přídavkem ke studiu fyziky . Užití matematiky ve fyzice.


Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Offline

 

#47 19. 02. 2008 19:48

wescoast
Místo: Most
Příspěvky: 110
Reputace:   
Web
 

Re: Maturita

Tohle to podávání přihlášek je dost nahlavu. Třeba na té fjfi je napsáno, že se nemají vyplňovat políčka s průměry prospěchů, ve vzoru pak vyplněné jsou. Pak mám taky přiložit ověřenou kopii maturitního vysvědčení. Jak proboha? Maturuji až v květnu, přihlášky podávám teď.


Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

Offline

 

#48 19. 02. 2008 20:33

Ginco
Místo: Aš
Příspěvky: 617
Reputace:   
 

Re: Maturita

taky bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví jak je to s poplatky za vysokou školu, třeba na UK nebo v Českých Budějovicích.Myslím tím školné. dík

Offline

 

#49 20. 02. 2008 00:04

paolo
Příspěvky: 29
Reputace:   
 

Re: Maturita

Kdyz uz tu probirate vejsky, nemate nekdo zkusenosti s Inzenyrskou informatikou na Mendelce v Brne?
http://www.fjfi.cvut.cz/DesktopDefault.aspx?ModuleId=1092      Bakalarskej - Inzenyrska Informatika

Offline

 

#50 20. 02. 2008 09:32

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Příspěvky: 947
Reputace:   24 
 

Re: Maturita

↑ wescoast:

Vyplň to podle vzoru, nezabijou Tě. Maturitní vysvědčení jim doneseš až po maturitě pochopitelně.
Tady se můžeš kouknout na předměty jednotlivých zaměření, třeba Ti to pomůže
http://geraldine.fjfi.cvut.cz/WORK/BK/bk07-08.pdf
Jinak máš na FJFI tu (ne)výhodu že po první dva roky máš 90% stejných pro všechna zaměření a teprve pak se to rozjede.
Na matematickým modelování nevim co se dělá, ale z matematický fyziky pak budeš teoretickej fyzik, jako Feynman..


100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson