Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2010 14:23

PatMat55
Zelenáč
Reputace:   
Web

Množiny bodů dané vlastnosti

Dostal jsem takový úkol spíše na zamyšlení než na počítání, ale nevím sis tím rady. Tento úkol zní: Jaká je množina všech bodů stejně vzdálených od dvou mimoběžek? Předem děkuji z každý váš názor či radu

#2 11. 01. 2010 14:42 — Editoval musixx (11. 01. 2010 15:01)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: Množiny bodů dané vlastnosti

Klidně i na počítání. Proč si nezavést nějaký souřadný systém, že? Mám dvě mimoběžky, tak vezněme osu z procházející jejich příčkou, nulu ve středu příčky. Osy x a y libovolně tak, že <0;x,y,z> je kartézský systém a osa x je rovnoběžná se směrových vektorem jedné z mimoběžek. Tedy směrové vektory příček jsou (1,0,0) a (a,b,0), kde b není nula. První příčka prochází bodem [0,0,c] a druhá [0,0,-c]. Teď vezněme bod X=[x,y,z] a porovnávejme druhé mocniny jeho vzdálenosti od jednotlivých přímek. Dokonce jsme mohli na hledaný souřadný systém klást i další požadavky a zbavit se ta některých z parametrů a,b,c.

#3 14. 01. 2010 09:01

PatMat55
Zelenáč
Reputace:   
Web

Re: Množiny bodů dané vlastnosti

Díky za typ, pokusim se to tak udělat, mohu se jenom zeptt jaký geometrický útvar mi má vyjít?

Zápatí