Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím všechny ,
do školy mám odevzdat zápočet, a jelikož sem matematicky naprosto neschopnej, chtěl sem se zeptat zda by mi někdo v Excelu nespočítal jednoduchou rovnici a pak nevysvětlil, nebo jen nevysvětlil. Zkoušel sem již tisíckrát a furt mi není jasný jak tam dosadím. Nějakýho dobrotivce bych i nějak odměnil :-D
↑ Wotton:
a máš v plánu "...pak nevysvětlit, nebo jen nevysvětlit"?
Je potřeba splnit zejména pokyn v příspěvku 13 a pozdrav :-)
-----
Kde je Přerov a kde je Yokohama?

tady sem rychle vyfotil, to co tam jde špatně vidět je všude plus, jo a nevysvětlit to nechci no :-D došlo k omylu, sice je to směšný ale to tak už bývá
Přerov je kousek ode mě a já sem Yokohama, Takže Přerov je kousek od Yokohamy
↑ Yokohama:
Zdravím a děkuji za zeměpisný úvod (mám v tom velké mezery - naposledy mi bylo vysvětleno, že Odessa je někde mezi práčkou a Politavím).
K řešenému problému - v odkazu vysvětluji kolegovi od vás celou problematiku Řešitele a z příspěvku 13 se dá dostat soubor v EXCEL, kde je řešení pro kolegu (velmi podobné). Pokud bude ještě nějaký problém, tak se ozví tady.
Teď už ponechám prostor kolegovi Wottonovi, ať realizuje své zatím neznamé plány.
Zdravím kolegyně.
Já budu doufat, že v tvém odkazu to je vysvětleno vše dostatečně jasně a nechám své plány nerealizované. Hlavně protože vůbec netuším co to je řešitel v Exelu. Abych se přiznal, tak bych nejradši ani netušil co je to Exel...
↑ Yokohama: Máš stažený soubor s Řešitelem z příspěvku 13? Děkuji.
↑ Yokohama:
já nijak víc už neumím pomoci - když jsem měla požadavek od vašeho kolegy, Řešitel jsem viděla poprve - vzala jsem si návod - těch pár stránek a bylo hotovo. Úpravu si udělej jakou chceš - jde jen o to, aby byla buňka pro zadání, buňka pro omezení a buňka pro cílovou hodnotu.
Řešitel na svém počítači nemám, opravdu nevím, co bych ještě víc udělala (já ho na nic nepotřebuji, abych se v tom rozvijela) - omluva.
Pokud něco vytvořiš, tak to sem dej (pokud něco nebude fungovat, zkusím něco poradit) - takové zadání se dá překontrolovat ručně.
Zdravím byl by někdo tak šikovný a dokázal by vyřešit pomocí řešitele v excelu tuto soustavu rovnic?
Zmax=x+3y
5x+y<=50
x+2y<=48
Soustavu jako takovou vyřešenou mám,jde jen o to ověřit to v řešiteli a nevím si s tím vůbec rady...
Děkuji moc,pokud se najde někdo tak ochotný...
↑ skaci:
:-) Zdravím, funguje odkaz v příspěvku 13? Projdi si, prosím, toto téma a odkazované, myslím, že by to mělo stačit. Plány mám celkem jasné - Řešitel do nich nezapadá.
↑ skaci:
tak to bohužel neposloužím, Řešitel u sebe pořád nemám ↑ jako v roce 2010 :-):. V odkazovaném tématu je jak soubor přímo na vložení vašich úloh, tak i návod. Tak ať se podaří.

Tohle nepomuze ?
http://www.wolframalpha.com/widget/widg … Warnings=1
Jinak resicu linearniho programovani na netu je hodne. Proc to resit zrovna v excelu. Rekni, ze nemas doma oficialni excel a tudiz to nemuzes delat. Aspon to by byl muj pripad :).
↑ JohnPeca18:
mám dojem, že řešitel je také i v Calcu :-) Jinak v historickém odkazu-odkazu mám nástroj na kontrolu také.
↑ skaci:
přímka účelové funkce je x+3y="číslo, které splňuje požadavek maxima". Když děláš řešení ručně, tak jsi kreslil libovolnou přímku y=("číslo"-x)/3. Tuto přímku jsi potom posouval do vrcholu omezujícího mnohoúhelníku.
Vypadá to, že optimum je v bodě x=0, y=24 - je tak? Tedy těmto bodem půjde přímka
. Dopadlo to tak i při Tvém ručním řešení? Děkuji.
↑ skaci:
pokud potřebuješ znázornit postup nalezení optima graficky, tak každá funkce účelová bude přímkou dle předpisu
, místo a může být libovolné číslo, např.
Potom tuto přímku posouváš do vrcholů (tedy do bodů (0, 24), (10, 0) (52/9, 190/9)). Hodnotu a dopočteš dosazením souřadnic příslušného bodu do 
Na obrázku bys měl mít 4 rovnoběžné přímku dle předpisu
- jednu "libovolné a" a další tři jdoucí přes vrcholy - viz řešené příklady.
Stránky: 1 2