Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj lidi, už jsem zase v kyblíku. Nemůžu nějak příjít na to, jakou algebraickou strukturou jsou polynomy. Tedy vezmu-li (M,+,*) takovou, že M je množina všech polynomů, + je sčítání polynomů a * násobení. Protože jsem bloncka, půjdu na to postupně.
(M,+) - je uzavřená (grupoid), asociativní (asoc. grupoid či pologrupa), má neutrální prvek (grupoid s neut. prvkem či monoid), má inverzní prvky (grupoid s inv. prvky či grupa), je komutativní (Abelova grupa)
(M,*) - je uzavřená (grupoid), asociativní (asoc. grupoid či pologrupa), má neutrální prvek (grupoid s neut. prvkem či monoid), nemá inverzní prvky (nejde o grupu a již nemusím hledět na komutativnost)
(M,+,*) - splňuje podmínky:
polookruhu (vzhledem ke sčítání jde o komutativní monoid a k násobení monoid)
okruhu (ke sčítání je komutativní grupou a k násobení pologrupou a platí zde distributivnost)
oboru integrity (obsahuje jednotkový prvek, neobsahuje dělitele nuly)
- nesplňuje podmínky:
tělesa (není grupou vůči násobení)
polem (není tělesem a není komutativní grupou vůči násobení)
Je tedy oborem integrity? V některých skriptech totiž mluví o okruhu a nikoliv o oboru interity.
Mimoto jsem nějak nevstřebala dělitele nuly. Ve které ze struktur se nachází, že by v tělese? Kdyby jste někdo věděl příklad, byly byste miláčkové.
Mooooooooooooooooooooc všem děkuju, pa ejunka
Obor integrity oproti okruhu přidává
* neutrální prvek (1) vzhledem k *, pro který platí 1!=0
* nepřítomnost dělitelů nuly (tj. pokud a*b=0, pak a=0 nebo b=0)
* komutativitu násobení
Všechno toto polynomy splňují, jsou proto oborem integrity.
Stránky: 1