Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...
Mohl by mě někdo polopasticky vysvětlit, jak by se dalo řešit toto zadání?
Jaký je minimální a maximální počet hran grafu s n vrcholy a k
komponentami souvislosti?
Teoreticky vím co je to souvislost a co je to komponenta, ale jen velmi základní definici...více o tom - např. příklady atd., se mi nepodařilo zatím na internetu nalézt.
Předem děkuji za jakoukoli pomoc při řešení.

Nejméně hran bude mít, když budou mít jednotlivé komponenty co nejméně hran, tedy když to budou stromy. Nejvíce hran bude mít, když budou komponenty úplné grafy. Kolik hran má k stromů, které mají dohromady n vrcholů? Kolik hran má k-tice úplných grafů, z nichž první je na a_1 vrcholech, druhý na a_2, ..., poslední na a_k?
Děkuji za příspěvky...
Bohužel jsem to moc nepochopil...
Když jsem to zkoušel zjistit "intuitivně", vyšlo mi, že minimální počet hran grafu s n vrcholy a k komponentamy souvislosti je 0...u maxima tápu, protože když budu mít graf s 8 vrcholy a 3 komponentama, vyjde mi, že maximálně může mít 15 hran, ovšem s n-k+1=6...
Nebo jsem to všechno jen špatně pochopil?

Když máš třeba 10 vrcholů a 2 komponenty, tak to bez hran nepůjde. Když vyjdeme z grafu, který má n samostatných vrcholů, tak na snížení počtu komponent o 1 vždy potřebujeme alespoň jednu hranu. Celkem potřebujeme alespoň n-k hran, způsobů jak toho docílit je mnoho (na počet způsobů se naštěstí nikdo neptá).
S maximem má Jonas pravdu, zkus si jeho příspěvek přečíst pozorněji -- nemluví o počtu hran, ale o počtech vrcholů v komponentách. Je potřeba vědět, kolik hran má úplný graf na n-k+1 vrcholech.
↑ Kondr:↑ Kein:
Možná ještě názornější je obrácený postup. Když máme kostru grafu o n vrcholech, tak má n-1 hran. A pro kostru platí, že za každou odebranou hranu, nám počet komponent vzroste o 1. No a protože na začátku je 1 komponenta, a potřebujem jich k, tak musíme odebrat k-1 hran.
Výsledek je samozřejmě stejný.
Tak ještě jednou děkuji za pomoc...
Už jsem to konečně pochopil... :) (teda doufám)
Předtím jsem nebral v potaz to, že pokud mám např. úplný graf o 4 vrcholech (6 hran), odebráním hran mi vzniknou 2 2-vrcholové komponenty, každá s jednou hranou...
teď už mě to dává smysl...