Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den
dostali jsme za ukol vypocitat objem mleka v cisterne(valec), ktera je dlouha 4m a je na plnena do 3/4 prumeru, ktery je 180cm. Vim ze bych to mel asi spocitat pomoci kruhove usece ale nevim jak.
Druhy ukol:
Pat a Mat byli na výletě. Vysli rano po osme hodine, kdy velka a mala rucicka na Patovych hodinkach lezely v opacnych poloprimkach. V opacnych poloprimkach byli rucicky Patovych hodinek, i kdy se oba pratele pred polednem vratili. Mat dobu vyletu meril na stopkach. Urcete i vy s presnosti na sekundy, jak dlouho trvala cesta. Predpokladejte, ze Patovy hodinky a Matovy stopky sly presne.
Dekuji
↑ oo: Třeba jen pro kontolu či pro procvičování.
Snad se tazatel ozve a napíše nějaký svůj postup. :-)
↑ King17:
K první úloze by bylo dobré nakreslit situaci - válec ve vodorovné rovině a označit jaký objem válce vyplní objem mléka. Uvědomit si výpočet objemu plného tělesa a jak to bude s objemem kapalného tělesa (mléka ) ve válci. Možno použít i tabulky pro kontrolu vzorců , když si je nepamatuješ.
Druhou úlohu bych si také zmapovala pomocí obrázku .
Stačí to jako návod ?
Ulohu c. 1) jsem vyresil vypoctem uhlu u kruhove vysece pres goniometricke funkce, pote jsem spocital obsah kruhove usece a odecetl od obsahu kruhu, pak se jen spocita obsah hranolu. Ma to vyjit neco kolem 80 .. ted si nepamatuju jednotky
Uloha c. 2 se dala vyresit rovnici o rychlostech
Dekuji za odpoved, ale bohuzel obrazku jsem nakreslil celkem hodne a porad nevim jak na to. Uvedomuji si jak bude vypadat plna cisterna a cisterna plna do 3/4 prumeru. Ptal jsem se uz nekolika lidi a dostal jsem odpoved ze to mam spocitat pres kruhovou usec a pak to dopocitat jako by do valce.
↑ oo: Delam to pouze ze zvedavosti. Dostal jsem to od jednoho devataka at si to zkusim a jak zjistuji jsem v matematice slaby
K hodinám: nejprve musíme spočítat, v kolik hodin vyrazili. Víme, že hodinová ručička urazila 360/12 * 8 stupňů, minutová toho urazila hodně, ale budeme počítat s tím, že zatím urazila 0 stupňů. Teď spočítáme, kolik musí hodinová i minutová ručička urazit hodin, aby se jednalo o opačné polopřímky, tedy rozdíl stupňů byl 180. Počet hodin, které musí hodinová i minutová ručička označíme jako x:

Tedy vyrazili v osm hodin a 2 jedenáctiny hodiny. Nyní spočítáme, v kolik hodin přišli, situace je stejná jako předtím, jen počítáme s tím, že hodinová ručička urazila 360/12*11 stupňů (počítáme, v kolik přišli PO JEDENÁCTÉ).

.
Nyní uděláme rozdíl hodin, tedy od většího času odečteme menší:

-> hledaná délka výletu
Výlet tedy trval 3 hodiny, 16 minut a 22 sekund.