Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den prosím nemůžu přijít na tento mnohočlen pomůžete mi někdo ? Děkuji
Určete 2 mnohčleny 3. stupně jejichž d= x^2+2x-3
N=x^4-10x^2+9
děkuji pokud možno tak i postup . Můžete zaslat i na mail michalhranicek@atlas.cz děkuji moc.
↑ Olin: takhle nám to zadala učitelka takže netušim :D
↑ Olin:
Nejspíš to bude nejmenší společný násobek a největší společný dělitel
↑ Mr. Sandman: Nejspíše ano ....umíš to vyřešit ??
Jsou-li
hledané polynomy, musí pro ně platit
d i N si rozložíme na kořenové činitele a už nám jen stačí vybrat z obou dohromady (z jejich součinu) tři takové kořenové činitele, aby jejich součin a součin zbývajících měly požadované vlastnosti.
↑ Olin:
vim že to zní divně ale mohl byste mi to rozložit ??? po lopatě je to nová látka ale potřebuji vždy jeden příklad na ukázku abych danou látku pochopil
↑ michalhranicek: protože už tam je výsledek posílám jenom ten rozklad
1. jde o kvadr.rovnici a její řešení
2. jde také o kvadr.rovnici , kde jsem zavedla substituci 

↑ Ivana: prosimtě co znamená to x12 a A12

kořeny jsou dva, proto x1,2 - ty snad neumíš řešit kvadratickou rovnici?
↑ halogan: tak jasně jenže subtituci i kdybych se snažil sebevíc tak mi to uča nuzná :D takže jí to potřebuju napsat jako kvadratickou pokud to jde
↑ halogan:
můžeš mi prosím zapsat tímto stylem i ten 1. příklad
↑ halogan:
děkuji ti moc
↑ halogan: Nejsem si jista, že by se na zákl. škole učilo řešení kvadratických rovnic. A dokonce mám obavy, že ani tazatel nezná postup k řešení kvadr.rovnic .
Funkce jako takova (grafy apod) se na ZS neuci, ale postup reseni kvadraticke rovnice jsme se aspon mi na zs ucily. Samozhrejme pouze jeden a to reseni pres diskriminant. Zbytek se uci na SS.
třeba tato varianta rozkladu nevyžaduje kvadratické rovnice, ani substituce, pouze užitečné vzorce - je to v Bělounovi, tak je to ZŠ.
Zdravím :-)
↑ jelena:
ten druhý příklad jsem vyřešil bez problémů ale ten první vim že tam mám použít vzorečky ale nvim jak
↑ michalhranicek:
nevím, které vzorečky: 
pro kolegu oo: já jen kolegovi nenutím použití vzorečků, když z toho má takovou hruzu (stejně nevím kterých, když to nenapiše).
prosím opravdu sem antitalent na matematiku kde se tam vzalo ve výsledku to x-1 to x+3 chápu
Stránky: 1 2