Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑↑ michalhranicek:
Pokud jste nebrali kvadr. rovnice , pak jste si určitě ve škole ukazovali postup od Jeleny :
, kde jste si ukázali jak
... je to taková operace , kde se hodnota výrazu nezmění a pomůže ti při dalším vytýkání.
Věřím , že podobný příklad máš možná někde v sešitě .
↑ Ivana:
Ivo a Jelene :D Děkuju vám, omlouvám se za váš ztracenej čas se mnou, ale díky vám sem to pochopil ste zlatí :D
↑ michalhranicek: Mám radost , žes pochopil :-) , jinak jsem Ivana , jméno rodu ženského :-)
↑ Ivana:
dobře děkuji Ivano jenom sem chtěl eště něco.... učitelka řekla že toto je ok akorád že mám najít 2 mnohočleny pro které platí ... největší společný dělitel D= x^2+2x-3
nejmenší společný násobek N=x^4-10x^2+9
Vždyť to už jsme tady řešili hned ze začátku. Když vynásobíš největšího společného dělitele a nejmenší společný násobek, dostaneš součin těch dvou polynomů.
Teď už jen stačí z těch šesti závorek vybrat tři, které budou v
(ty zbývající budou v
) tak, aby měly
a
společného právě největšího společného dělitele
.
Podmínka pro největší společný násobek pak už bude splněna automaticky.
↑ Olin: ty si mě nepochopil já právě potřebuju to co sem psal to už je ten D a N a potřebuju vymyslet mnohočlen pro kterej to platí,,,,,,,,,,,,,,,, nějakej mnohočlen = N=x^4-10x^2+9 a to samé s tím druhym
Tak teď tě chápu ještě méně,
michalhranicek napsal(a):
já právě potřebuju to co sem psal to už je ten D a N
Potřebuješ to, co už jsi napsal? Nebo jsi napsal D a N? Nebo potřebuješ D a N?
Zní zadání takto?
Najděte dva mnohočleny třetího stupně, jejichž největší společný dělitel je
a nejmenší společný násobek
.
Nebo už řešíme něco jiného?
↑ Olin: potřebuji vymyslet mnohočlen pro kterej platí že N´= nahoře a pro D taky viz nahoře
↑ michalhranicek:
Kolega Olin má jasno ve všem - ale obávám se, že ani on neví, kde je to "nahoře"? A proto bude tak hodný a zkontroluje, zda jsem alespoň trochu odhadla Tvé přáni (které kolega už splnil ↑ tady::

pokud potřebuješ mnohočlen 3. stupně ve tvaru
, budeš muset roznasobit závorky.
----
... но это не...возможно...
↑ jelena:
Jistě, to je správné řešení. Jediné, pokud nebereme ohled na to, který polynom je první a který druhý.
↑ Olin:
Děkuji :-) no nevím, zda je to podle přání kolegy - měli jsme "vymyslet mnohočlen pro kterej platí že N´= nahoře a pro D taky viz nahoře" - "první, druhý" takový požadavek nebyl.
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano, také vyřizuji u vás vše hezké k svátku :-)
Ve skutečnosti je to vyřešeno v příspěvku 6 a 8, ale autor dotazu to stale nechtěl akceptovat. Kolega Olin napsal pravidlo, že pro 2 polynomy platí, že násobek NSD a nsn je totež, co součin těchto dvou polynomů. Kolega FailED provedl potřebný rozklad.
↑ jelena: já vím moje chyba to první co jsem napsal úplně na začátku konvezace tak to bylo špatně ale jelena to napsala teďka už správně děkuji
↑ michalhranicek: a jelikož sem zprva nechápal příklad tak sem to neakceptoval ale díky chápu to jelena a ivana mi moc pomohla patří vám velké dík ;)
↑ michalhranicek:
My děkujieme za "děkuji" a příště prosíme o srozumitelnou konverzaci. Pro pořádek ještě jednou, kdo měl největší podíl na vyřešení problému:
Ve skutečnosti je to vyřešeno v příspěvku 6 a 8. Kolega Olin napsal pravidlo, že pro 2 polynomy platí, že násobek NSD a nsn je totež, co součin těchto dvou polynomů. Kolega FailED provedl potřebný rozklad.
Všem kolegům, kdo se v tématu podílel na rozkladech polynomů a přiblížení problému k vyřešení (tedy k tomu, aby autor dotazu řešení z příspěvku 6, 8 akceptoval), vyřizuji poděkování od autora dotazu a zdravím :-).
Stránky: 1 2