Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj/Dobry den,
chtel bych vas pozadat o pomoc s touto ulohou: Kolik nejvýše různých stupňů mohou mít vrcholy grafu na n vrcholech?
Moje reseni bylo to, ze jich je n-1(ze to plati od 2 brcholu a vice...). Postupoval jsme tak, ze prvni vrchol necham volny, druhy vrchol bude stupne 1, treti stupne 2 a tak dale... az ten posledni vrchol bude mit jiz stupen ktery uz ma nejaky jiny vrchol(nebo si myslim, ze lze postupovat, ze prvni vrchol bude mit stupen 1, druhy 2 a posledni opet stupen jiz nejakeho predesleho).
Ale toto reseni je nejspis spatne. Jak to ma tedy byt? V cem mam chybu?
Asi by bylo nutné podobný graf zkonstruovat nebo podrobněji popsat proč tento graf existuje. To, že napíšeš posloupnost čísel a prohlásíš, že je to skóre grafu, ještě nedokazuje, že takový graf existuje.
Třeba by bylo možné toto řešit indukcí: pro n=1 a n=2 vezmeme grafy bez hran. (Resp. pro korektnost indukce ještě vezmeme pro n=3 graf, u kterého jsou hranou spojeny právě dva libovolné vrcholy). Označme takto konstruované grafy na n vrcholech symbolem G(n). Konstruujme nyní pro n>3 graf G(n) tak, že vezmeme graf G(n-2), spojíme jeho všechny hrany s jedním novým vrcholem a druhému novému vrycholu necháme naopak stupeň 0 (nespojíme ho s žádným vrcholem). Tím jsme zvýšili počet vrcholů o 2, ale i počet různých stupňů také o 2 (stupeň 0 a n-2 nebude žádný vrchol z G(n-2) - poté co jsme ke každému jeho vrcholu přidali jednu hranu - mít: stačí indukcí ukázat, že v G(n) není žádný vrchol spojený se všemi ostatními vrcholy). Počet různých stupňů v G(n-2) - po přidání jedné hrany ke každému vrcholu - se však nezmění - stupeň každého vrcholu se zvětšil o 1. Tedy měl-li původní graf na n-2 vrcholech počet různých stupňů n-3 (dle indukce platí a pro n=2 a n=3 také), bude mít graf na n vrcholech počet různých stupňů n-1.
Protože jsem se zbytečně rozepsal, tak to shrnu: s grafu G na n-2 vrcholech vyrobím graf F na n vrcholech (má 2 nové vrcholy A a B) tak, že všechny vrcholy G spojím s A a vrchol B nespojím s žádným vrcholem.
↑ check_drummer:
Kdyz jsem to odevzdaval tak jsem se pokousel to tak taky trosku rozepsat, ale nejspis to nebylo dostatecne(asi urcite). Ale, ze jich bude n-1 je tedy spravne?
Šlo by i rovnou použít tzv. věty o skóre + indukce na to, abychom ukázali, že pro sudá n je
skórem grafu, a pro lichá to je
.