Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, počítam per partes integraly a už jsem myslela,že to chápu, jenže jsem počítala dva různé příklady,ale vyšli mi dva stejné výsledky.
Ten první sinovej by měl být dobře určitě, ten druhý už asi ne,ale kde je ta chyba??
moc diky
V tom druhém jsi již dál nepočítal s tím, že před integrálem
je mínusko. Nemůže ti na konci vyjít "plus ten samý integrál", musí být "mínus ten samý integrál". Protože jinak bys na levé straně nedostal dvojnásobek (jak píšeš), ale nulu.

↑ ajdakls:
1) v druhém příkladě máš před integrálem + a při převodu pak 2 integrály - to není možné, jelikož se ti mají odečíst
2) chyba je ale při druhém použití metody per partes. Před integrálem je znaménko mínus, tudíž u druhého a třetího výrazu mají být znaménka opačná
↑ ajdakls: .. postupovala jsem takto :
1. příklad je dobře
2. příklad (tam trochu zlobí znaménka při druhém použití metody perpartes)
↑ ajdakls:... protože platí : 
nebo si to zkus přepočítat přes :
http://user.mendelu.cz/marik/maw/
On totiž "ve skrytosti" proběhl krok
aneb "tři mínuska dají dohromady mínus".
Nevím, jen jsem opisoval z tvého výpočtu
, který máš v prvním příspěvku :-D
Nevím, co se dělá všude… Prostě tam proběhlo další per partes. U obou integrálů je ten samý postup: per partes, znova per partes a dosteneme "mínus původní integrál".
Stránky: 1