Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojda,mam urcit stacionarni body.Vim,ze jsou to nulove body pri prvni derivaci.Ta mi vysla -2(x^2-1)/sgrt((x^2-1)^2*(1+x^2)) .Ted bych asi tohle mela polozit nule,ale je to na me tezky.Co ta odmocnina ve jmenovateli?Uz jsem nejak zapomnela co s tim.Poradte prosiiiiim:(
Přepíšu pro čitelnost:
Jmenovatel nás při hledání stacionárních bodů "nemusí zajímat", protože zlomek je nulový právě tehdy, když je jeho čitatel nula. Ovšem pozor! Je nutné nejprve určit definiční obor derivace. V tomto případě se totiž ukáže, že body, které by mohly být stacionární, do tohoto definičního oboru nepatří.
No nevím, to je možná definiční obor původní funkce, ta derivace, kterou jsi uvedla, rozhodně není definována pro
, jelikož pak je ve jmenovateli 0.
Nechceš uvést i tu původní funkci? Ta derivace se mi moc nezdá, po zintegrování mi tam vylézá argsinh…
Agh, omlouvám se, když jsem psal minulý příspěvek, myslel jsem už na jinou funkci, proto ta odmocnina.
Jinak ta původní derivace, cos napsala, je dobře, ovšem její definiční obor je pouze
. Rovnice
tedy nemá nikdy řešení, funkce nemá stacionární body.

Mně ta derivace vyšla podobně, ale to (1 + x^2) už nemám pod odmocninou. Jinak bych i souhlasil... je to tu 3 vs. 1, takže chyba bude asi na mém přijímači, ale po dvou revizích jsem chybu nenašel. Díky za kontrolu.