Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím kolegy,
připravuji se na zkoušku z Úvodu do matematické logiky a projíždím si typy otázek do písemky. Skoro všechno je OK, až na následující:
# Najit sentenci (v nejakem jazyce), ktera ma jen konecne modely ci naopak jen nekonecne modely.
Sentence jen s konečnými modely by mohla být tato:
.
Horší je to pouze s nekonečným modelem. Tam kolegu napadlo něco jako
,
ale to mi připadá, že není jedna sentence, ale spousta sentencí v jedné.
Pak tady ještě je:
# Priklad na pouziti vety o kompatnosti logiky 1.radu. Napr.: najit sentenci, ktera ma libovolne velky konecny model ac nema nekonecny model, nebo jeji existenci vyvratit.
Tady mi přijde, že taková sentence neexistuje, ovšem asi nedokážu to nedokážu přesně zdůvodnit pomocí věty o kompaktnosti ("teorie má model právě tehdy, když každá konečná podteorie má model"). Moje idea, proč neexistuje, je taková, že podobně jako při důkazu věty o kompaktnosti vezmu všechny funkce z přirozených čísel do nosičů všech možných konečných modelů a ty následně rozstrkám do tříd ekvivalence pomocí ultrafiltru. Těchto ekvivalencí je nekonečně mnoho a dá se to domyslet do nekonečného modelu. Ovšem předpokládám, že existuje nějaký snadný argument plynoucí z věty o kompaktnosti…
Budu vděčný za jakékoliv nápady a připomínky!
Teorie s konečným modelem je správně.
Ta druhá se ti oprávněně nelíbí. Ale může být například takhle:
Pak je ta relace R vlastně uspořádání které nemá největší prvek.
No a k tomu poslednímu, taková sentence opravdu neexistuje. Dokonce si vzpomínám, že existuje věta:
Pokud má teorie libovoně velký konečný model, tak má i nekonečný model.
Ale ted si nevspominám na důkaz. Ještě o tom popřemýšlím.
Tak už to mám:
Nechť sentence
je taková, že má pouze konečné modely, ale libovolné velikosti.
K tomu si vezmem takovouhle teorii s nekonečně axiomy:
Nyní když vezmem teorii která je sjednocením těcho axiomů se sentencí
, tak každá její konečná část má model. Podle věty o kompaktnosti musí tedy mít i tato teorie model. To je ale spor, protože by musel být současně konečný i nekonečný, tudíž sentence
s požadovanými vlastnostmi neexistuje.
Stránky: 1