Dobrý den,
mám tu takovou zapeklitou otázku.
Jestliže vycházíme s toho že vesmír se rozpína s jednoho bodu dál od svého středu tzv. velký třesk v tom případě dva kvasari letící 90% rychlosti světla a každý na opačnou stranu od středu vesmíru. Neznamenalo by to náhodou že vlastně letí 180% rychlosti světla?? Když vezmem fakt že vektori se dají sčítat?
PS: Na tuhle narážku jsem narazil v jednom fóru a celkem mě zaujala tak jsem si ji chtěl ověřit.
PS2: Je mi jen 14 let tak se omlouvám jestli jsem napsal nějakou blbost.
v1-v2=v
90+(-90)=0
podla mna
↑ smajdak: ve čtrnácti letech už bys měl vědět, že po r se píše y
↑ thebastard:
ano, vektory by se takhle sečetly.. ..je tu ovšem problém:
↑ smajdak:
"Neznamenalo by to náhodou že vlastně letí 180% rychlosti světla??" to je prapodivný výrok.. pohyb můžeš zaznamenávat pouze vzhledem k něčemu.. + pro pohyb blížící se rychlosti světla se využívají poznatky teorie relativity (v tom ti ale moc neporadím.. snad někdo zkušenější..)
↑ Stýv:
ne jen tvrdost/měkkost [i] dělá problém.. nevypadá to sice pěkně (a leckdy se to špatně čte), ale nejsme zaměřeni na češtinu, takže to překousnu :)
↑ smajdak:
Ty tvoje kvasari a vektori jsou fakt strašný.
Ale k fyzice.
Rychlosti blízké rychlosti světla se sčítají podle zvláštního vzorečku
Když tam dosadíš
dostaneš
Takže: Ne, nevzdalují se od sebe rychlostí větší než rychlost světla.
↑ smajdak:
podobný problém (dva objekty se pohybují opačným směrem rychlostí 90%c) popisuje i tetička
+ je tam uveden i vzorec od pana Einsteina
↑ smajdak:
Ostatní by měli pravdu, kdyby to byly např. dvě rakety, které letí od sebe aktivně každá 90% rychlosti světla. Ty ses ale ptal na možnost, kde se dva kvasary nepohybují, a jen prostor mezi nimi se rozpíná tak, že se vzdalují od sebe 90%c každý na jednu stranu, jak se rozpíná vesmír. V tomhle případě limit rychlosti světla neplatí, protože oba kvasary zůstávávají na místě. Jen se rozpíná prostor mezi nimi. Na ten se ovšem rychlostní mez světla nevztahuje.
Správná odpověď: Mezi oběma kvasary bude horizont částic, který zabrání z jednoho bodu vidět do druhého, protože vzájemná rychlost opravdu bude těch 180% rychlosti světla.
Jen tak na okraj, vesmír se rozpíná 74.2 km/s na megaparsek, to znamená, že takové dva kvasary budou od sebe vzdálené 7728 megaparseků, což je 24 miliard světelných let. A horizont částic uvidí každý pozorovatel ve vzdálenosti 13 miliard světelných let.
Velký třesk na Wikipedii
http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_t%C5%99esk hledej na stránce výraz "částicový horizont"
EDIT: Ještě bych mohl dodat, že právě vznik částicovýho horizontu je důvod, proč nevidíme celý vesmír, ale jenom "viditelný vesmír". Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Visible_universe V češtině jsem bohužel nenašel.
↑ KennyMcCormick:
díky za opravu. je to vážně zajímavé :) (těmito problémy bychom se měli zabývat o semináři :)
↑ KennyMcCormick:
Nejspíš se pletu ale není to důkaz že je možné překročit rychlost světla??
↑ smajdak:
Ne, protože ani jeden z obou kvasarů se nepohybuje.