Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím fyzikáře, jsem začátečník, který bude dělat za měsíc zkoušku, poradil by mi někdo s pojmy základních veličin soustavy SI?
Je tíha to samé jako hmotnost? Je elektrické napětí to samé jako elektrický proud?
Mám tam totiž položenou otázku: vyberte všechny základní veličiny soustavy SI:
a) tíha
b) termodynamická teplota
c) elektrické napětí
d) rovinný úhel
e) hybnost
Já bych dala odpověď jen B - je to tak?
Všem děkuju za pomoc :-)
↑ jezule:
Tíha je síla - jednotka Newton. hmotnost má jednotku kilogram. Není to totéž.
El. napští má jednotku Volt, el. proud Ampér. Opět to není totéž.
Odpověď b) je dobře.
↑ zdenek1:
Když mám takovou chytrou hlavu na drátě - ještě jedno ověření odpovědi ;-)
ideální plyn přechází ze stavu A do stavu B tak, že nekonná práci. Jakému ději toto tvrzení odpovídá?
a) izochorickému
b) izobarickému
c) izotermickému
d) adibatickému
Já co načetla ve skriptech bych řekla odpověď A.
Díky :-)
↑ Ivana:
Prosím tě mohla by jsi mi ještě poradit, jestli když se ptají na pohyb tělesa na které působí vnější síly, jejichž výslednice je F = konst a nad efkem je čárka jako pomlčka a nad kons je špipička ve směru vpravo a pak je to samé F = konst s číárkou a nad kons je tak jen čárka bez šipičky? Jde u obojího o rovnoměrný přímočarý pohyb nebo u toho bez šipky je to rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb? Omlouvám se že to takhle popisuju, neumím to napsat :-( Za pomoc děkuju :-)
↑ jezule:
Ano, to se ptají na totéž, je tam je nečitelně napsaný vektor.
Správná odpověď není ani jedna.
Určitě to bude rovnoměrně zrychlený pohyb, ale bez dalších informací se nedá rozhodnout mezi d) a e).
↑ zdenek1: Tak to mám profesorce hned na úvod sdělit, že se asi spletla s variantama odpovědí? Něco u každé otázky zašktrtnout musím. Díky
↑ jezule:
Co řekneš učitelce, to nechám na tobě. ALe vem si volný pád a vodorovný vrh. V obou případech na těleso působí stejná konstantní síla (tíha) a u volného pádu se jedná o přímočarý pohyb a u vodorovného vrhu o pohyb po parabole - tedy křivočarý pohyb.
Víc ti pomoci neumím.
↑ jezule:
Možna by bylo dobré ještě upřesnit, co jste za typ školy, které učebnice nebo jiné materiály používate a zda je u vás v materiálech použito označení "s čárou" a označení "s šípkou". A co si pod tim máte představovat.
Zápisu, o kterém se diskutuje, bych neporozuměla nijak.
Vysledky, co jsou označeny, jsou to odpovědi podle paní učitelky? Děkuji.
↑ jelena: Ne ne, to jsou odpovědi studentů VŠB kteří ten test absolovovali. Mě to teprv čeká a tak si to podle skript hledám. Žádný pojem s čárkou a bez čárky tam samozřejmě není, je to můj vlastní popis toho, co jsem viděla poprvé v životě a nenapadlo mě před tím to sem nafotit.
↑ zdenek1: Ok :-) (spletla jsem s vektorem rychlosti)
↑ jezule: tak tady je přesnější obrázek pro vrh vodorovný :
http://fyzika.jreichl.com/index.php?pag … kce=browse
↑ jelena:
Zdravím,
myslím, že to znamená, že síla má konstantní velikost a směr (rovná se konstantnímu vektoru).
↑ BrozekP: Pěkný večer, teď bych se vložilá já do diskuze - takže co bych podle vás měla zaškrtnout v těch otázkách? Díky