Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2010 14:27

Zajicemi
Zelenáč
Reputace:   

Derivace

Zdravím znovu,
narazil na podobnou úlohu jako je ta předchozí.
Najděte $A \in \mathbb{R}$, aby na $(0,\infty)$ platil vztah:
$ (ln(\cos^2{x}+\sqrt{1+\cos^4{x}})+\arctan{x}+\arcsin{\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}})^' = A * \frac{\sin{2x}}{\sqrt{1+\cos^4{x}}} $

Došel jsem do výrazu:
$ \frac{\sin{2x}}{(\sqrt{1+\cos^4{x})}}*(\frac{-2\sqrt{1+\cos^4{x}}}{(\cos^2{x}+\sqrt{1+\cos^4{x}})}+\frac{(-\cos^2{x})}{1}) = A*\frac{\sin{2x}}{\sqrt{1+\cos^4{x}}} $

No a teď nevim, co s tim. Jak do toho mám zakomponovat tu podmínku, aby to bylo na $(0,\infty)$ ?
Dík za radu.

#2 27. 01. 2010 20:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace

↑ Zajicemi:

Zdravím,

řekla bych, že tato podmínka má vliv pouze na ekvivalentnost prováděných úprav (v jednom kroku se odmocňuje x^2, jiný důvod jsem nenašla).

K samotnému výpočtu - je možné, že jsem dost nepozorná, ale mám pocit, že něco chybí z časti: $\ldots\arctan{x}+\arcsin{\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}}$, jen pro kontrolu.

#3 27. 01. 2010 23:06

Zajicemi
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Zdravim, to se mi odečetlo..ptž:
$ (\arctan{x}+\arcsin{\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}})^' = \frac{1}{1+x^2}+\frac{1}{\sqrt{1-\frac{1}{1+x^2}}}*\frac{-\frac{1}{2}*\frac{1}{\sqrt{1+x^2}}*(2x)}{1+x^2} $
a z toho se mi to tak pěkně vykrátilo, že se mi ty dva zlomky nakonec odečetli. Je ale možný, že tam chyba někde je....
no a takže pokud to má význam jen na ekvivalentnost, tak výsledek je to, co jsem napsal někde výše, jo? To je kurnik nehezký :)

#4 27. 01. 2010 23:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Zajicemi:

Děkuji, kontrolovala jsem to ručně - teď jsem nechala jsem tuto část překontrolovat u stroje - je to tak, v zápisu Alternate form je vidět, že se odmocňuje.

Jiný důvod opravdu nevidím.

$\frac{-2\sqrt{1+\cos^4{x}}}{(\cos^2{x}+\sqrt{1+\cos^4{x}})}$ zde bych ještě možna rozšířila zlomek výrazem $(\cos^2{x}-\sqrt{1+\cos^4{x}})$, možna nakonec spolu s dalším zlomkem to bude hezčí.

také se bude provádět krácení levé a pravé strany výrazem před závorkou (a za A), bude potřeba doplnit podmínky.

Zápatí