Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
měl jsem ústní zkoušku ze ZLA (základy lineární algebry) a měl jsem takovýto problém:
Řekl jsem, že pokud hod(A) = hod(A|b), tak potom je počet řešení 1 nebo nekonečno. Pokud hod(a) != hod(A|b) tak nemá řešení.
Bohužel toto nestačilo. Dál sem byl tázán na to, kdy to má 1 řešení a kdy nekonečno. Řekl jsem, že nekonečno pouze tehdy, pokud jsou na posledním řádku samé nuly. Ve zbylých případech to má právě jedno řešení...
[Automaticky jsem byl vyhozen od zkoušky, tak to prostě chodí...]
Ale chci se zeptat, jak mám vysvětlit ten rozdíl mezi 1 řešením a nekonečně mnoho řešení??
↑ jarrro:
Já bych s tím souhlasil. Ovšem takto formulované to platí pouze pro soustavy lin. rovnic nad nekonečnými tělesy.
↑ jarrro:
Já jsem tak nějak reagoval na vás oba, jelikož oba zmiňujete nekonečně mnoho řešení. Ovšem primárně na tebe, na diskusi vzhledem k hodnosti matice.
Já bych řekl, že jich je právě tolik. Úvaha:
1) matici soustavy dostanu do Jordanova tvaru, má právě h řádků
2) zbývajících n-h sloupců odpovídá proměnným, do kterých si mohu dosadit, co chci.
EDIT: Řešením myslím n-složkový aritmetický vektor, který "vyhovuje rovnicím".
↑ RePRO:
To bych vzdycky mohl pod soustavu pripsat radek ze samych nul (hodnost to neovlivni) a tvrdil bych, ze to ma nekonecne mnoho reseni. Tak jenom ukazka, proc to, co jste rekl, neplati. A vyletet kvuli tomu ze zkousky? No, asi to nebylo na lesarne :)