Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím :)
př: mám hyperbolu x^2-y^2-1=0 a bod M[0,1]. Mám napsat rovnice všech přímek, které procházejí bodem M a mají s hyperbolou právě jeden společný bod.
kam jsem se dostala: ověřila jsem, že bod M je vnějším bodem hyperboly. Spočítala jsem střed S[0,0], ohniska, poloosy, excentricitu. Rovnice přímek vedených z bodu M, které jsou rovnoběžné s asymptotami a protínají hyperbolu v jednom bodu, mi vyšly: x-y+1=0 a x+y-1=0. To je snad, doufám, dobře. Ale nevím, jak přijít k rovnici tečen té hyperboly z bodu M.
Můžete mi plz poradit? Mám už úplné zatmění, díky.
Ahoj, zkusil sem napsat obecně rovnici te tečny jako y=kx+1 (+1protože musí procházet (0,1)) a pak sem hledal průsečík této obecné přímky s hyperbolou, jejíž rovnici jsem si přepsal do tvaru
, to aby se mi dobře počítaly ty průsečíky.
Takže sem měl rovnici
, po umocnění na druhou sem měl kvadratickou rovnici pro x, po který jsem chtěl, aby měla jen jeden dvojtý kořen (~jeden průsečík), takže diskriminant se musel rovnat nule a z toho jsem vypočítal k,
Tečny vyšly

Na obrázku je Tvá hyperbola a Tvoje přímky (červeně a černě). Tečny takové jaké jsem vypočítal jsou ty zelené.