Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2010 23:24 — Editoval Martin1711 (08. 02. 2010 02:10)

Martin1711
Zelenáč
Reputace:   

Jeden neurčitý integrál a jedna diferenciální rovnice

Ahoj,
pomohl by mi, prosím, nějaký šikovný matematik, nebo někdo, kdo dokáže spočítat tohle?

http://forum.matweb.cz/upload/1265580389-priklady.jpg

První je integrál, který by měl jít spočítat nějakou vhodnou transformací, ale to bohužel nevím jakou, takže se nedostanu k samotnému integrování, které by jinak mohlo být docela v pohodě. Tu diferenciální rovnici jsem po vynásobení celé rovnice výrazem y*y převedl pomocí substituce z=y*y*y na Bernoulliho rovnici. Bohužel ale nevím, kde se stala chyba, ale skončil jsem takto:

ln z = -ln x +c , kde jsem dal c=ln K, čímž jsem dostal ln z = ln K -ln x = ln (K/x) , čili z = K/x
po dosazení za z=y*y*y jsem dostal výraz y*y*y = K/x , odkud jsem vyjádřil samotné y a potom jsem y zderivoval podle x a y i derivaci y jsem dosadil do zadání původního zadání dif. rovnice. No, a pak jsem se do toho jaksi zamotal a úplně jsem se v tom ztratil.

Prosím, pomůže mi někdo? Potřeboval bych k tomu i postup. Dík moc

• (téma jako vyřešené označil(a) Martin1711)

#2 08. 02. 2010 00:10

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Jeden neurčitý integrál a jedna diferenciální rovnice

Obé a nejen to umí vyřešit MAW nebo samozřejmě WolframAlpha, ale ten u ODR neukazuje postup.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 08. 02. 2010 02:10

Martin1711
Zelenáč
Reputace:   

↑ Olin: Díky za odkaz na skvělé stránky. Až bude čas, určitě je prozkoumám víc. Já bych u těch příkladů právě ptřeboval postup...

#4 08. 02. 2010 05:27

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Martin1711:Postup po vyjádření z=K/x máš dobře.Teď ale po řešení homogenní dif.rov,což jsi udělal z výrazu z'*x +z=1/x,že jsi pravou stranu položil roven nule a řešil jsi tzv.zkrácenou (homogenní rov.):z'*x+z=0 a vyšlo ti separací proměnných onen vztah,jak uvádíš,že z=K/x je správně.Teď ale ,protože vlastně původní rovnici z'*x+z=1/x řešíš variací konsant,musíš danou konstantu K považovat za proměnnou x,čili K=f(x) a vztah z=K/x derivuješ dle derivace podílu a dostaneš z ' =(K'*x-K)/x^2 a toto dosadíš do vztahu s pravou stranou:z'*x +z= 1/x za z'.Po úpravě dostaneš K' =1/x a K' si vyjádříš jako dK/dx=1/x a separací dostáváš K=ln(x) +C=ln(C*x).Dosadíš do výše položeného vztahu,že z=K/x a máš z=ln(C*x)/x. Teď víš z úvodu,že z=y^3 a máš tedy závěr,že y^3=ln(C*x)/x a necháš to tak v tzv.implicitním vztahu,nebo explicitně:y={ln(C*x)/x}^1/3 .Stačí tak polopaticky?Doufám,že je ti to již srozumitelnější?
                                                                                     Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#5 08. 02. 2010 05:35

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Martin1711:U integrálu vol substituci 1+e^2x=t^2 ,pak po derivaci máš dx=2t/2e^2x dt a rovněž ze sub.máš e^2x=t^2-1 .Dozadíš do zadání a poúpravě dostaneš Int.1/(t^2-1) dt,což je již hračka!
                                                                       Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#6 08. 02. 2010 05:55

Martin1711
Zelenáč
Reputace:   

↑ stenly: Díky moc za oboje, i když jsem si s tím integrálem v průběhu noci už poradil. Předtím jsem totiž používal nepříliš vhodné substituce. Ale za tu rovnici fakt dík. Postup "variace konstant" znám, ale asi je tam lepší nechat "jen" z=K/x. Já jsem tam cpal pořád to dosazení za substituci, a pak jsem nejspíš někde udělal hloupou numerickou chybu při derivaci, které jsem si jakožto její "autor" pak nemohl všimnout, proto mi to pak nesedělo. Bohužel jsem ale hledal chybu na špatném místě-ve způsobu výpočtu

Zápatí