Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nechť je v obvyklé rovině rozmístěno libovolné množství následujících libovolně velkých hvězd:
("hvězda" jsou tři různé stejně dlouhé úsečky s jedním společným koncovým bodem, které po dvou svírají úhel ). Nejsou ovšem vůči sobě libovolně natočeny, každé dvě hvězdy mají rovnoběžné a stejně orientované "cípy" (tj. existuje stejnolehlost s kladným koeficientem, která zobrazí jednu na druhou). Navíc se žádné dvě hvězdy neprotínají (jsou disjunktní).
Dokažte, že za těchto podmínek může být v rovině rozmístěno nanejvýš spočetně mnoho těchto hvězd.
↑ Kondr:
Já to vlastně taky nevím, ale zprostředkovaně se ke mně úloha dostala s tímto zadáním. Třeba aspoň pro zmatení nepřítele. Jinak úlohu jsem po několika měsících přemýšlení vyřešil podobnou úvahou.
↑ Kondr:V zadání není řečeno, že cípy jsou stejně dlouhé. Kolem každé hvězdy bych mohl umístit tři menší, řekněme o délce cípu 1/10 předchozí. Najednou se mi jich v duhé úrovni vyrojí devět, ve třetí 27. Vždy budu umět přidat další hvězdy přidat.
Bude uvedený argument fungovat?
↑ petrkovar:
Je to tam řečeno,
Olin napsal(a):
"hvězda" jsou tři různé stejně dlouhé úsečky s jedním společným koncovým bodem
Mimochodem, asi by to fungovalo i s těmi různými délkami, prostě bychom
A potřebujeme vůbec, aby každý úhel byl (bude-li nenulový? Nestačilo by, aby každé dvě hvězdy byly stejné až na otočení, posunutí a zkrácení ramen?
↑ Olin:Já jsem to pochopil tak, že každá hvězda má tři ramena stejné délky, ale každé dvě hvězdy mohou mít tuto délku různou. To mi pak poznámka o stejnolehlosti přijde spíš zavádějící.
↑ petrkovar: Takto jsem to pochopil i já a k takovémuto zadání se vztahuje mé řešení. Kdybychom měli všechny hvězdy stejně velké, nebylo by třeba je dělit do tříd podle magnitudy.
↑ petrkovar: Nevím, jestli jsem si nějak nenaběhl se slovem magnituda, ale tak jak jsem ho zamýšlel (převrácená hodnota délky cípu zaokrouhlená nahoru) musí mít každá hvězda magnitudu. Pak jen tvrdím, že hvězd pevně zvolené magnitudy je jen spočetně (a to stačí, protože různých magnitud je spočetně).
Zadání jste pochopili oba správně. Samozřejmě mohou mít různé hvězdy různé velikosti, na to se nekladou žádná omezení. Pokud by byly všechny stejně velké, byla by úloha o dost snazší.
Vnitřní úhly asi taky nemusí být nutně ty zadané. Zajímavější už je ovšem, když připustíme, aby se hvězdy mohly lišit i v těchto úhlech…
Stránky: 1