Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 01. 2008 08:14 — Editoval nika.v (31. 01. 2008 15:46)

nika.v
Reputace:   

Určení podprostor - dotaz k vypočtenému příkladu

Ahoj lidi, nemůžu si pomoc, ale asi jsem dutá. Mám příklad i s výpočtem, vůbec netuším, jak došli z předposledního kroku k poslednímu. Pomůžete mi?

Rozhodni, zda množina $M = \{v \in \mathbb{R}^3\: | \: v = (x-y, x + 1, x+y) \: x, y \in \mathbb{R}\} $ je podprostorem či nikoliv.

Dle učebnice: zvolme a = 2, a*v=2*v=(2x-2y, 2x+2, 2x+2y) sem jsem to vstřebala = (x´- y´, x´+ 2, x´+ y´)
a tady už jsem mimo. Řekla bych, že zvolili za 2x=x´a 2y=y´, nevím proč, ale dejme tomu. Každopádně píší, ze (x´- y´, x´+ 2, x´+ y´) nepatří do množiny M a tudíž M nemůže být podprostorem $\mathbb{R}^3$.

Nechápu, proč by to tam nemohlo patřit, když x´- y´náleží R, x´+ 2 náleží R a x´+ y´také náleží R.

Děkuju. pa eja

OK, to jsem jakžtakž vztřebala a co třebas toto: rozhodni, zda následující podmnožina Rna2 jsou podprostory Rna2.
W={v náleží Rna2, v=(x-2y, 2x+y), x,y náleží R}

Zkusím to: vynásobím třeba 2 vektor v, tedy: 2*v = (2x-4y, 4x+2y), zvolím si vektor třeba (-2, 3) a vyjde mi
2x -  4y = -2
4x + 2y =  3            a vyšlo mi x=2/5 a y 7/10
Tyhle čísla logicky šlo najít, vzhledem ke dvou rovnicím o dvou neznámých. Tedy W je podprostorem Rna2.

Tak je to správně? Kuju a pa

#2 31. 01. 2008 09:23

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: Určení podprostor - dotaz k vypočtenému příkladu

Zda je množina vektorů vektorovým prostorem (nebo podmnožina vektorovým podprostorem) rozhodneš podle definice vektorového prostoru, tj. mimo jiné $\forall a \in R \forall w \in M : a.w \in M$.
Jelikož se snažíme dokázat neplatnost tohoto tvrzení, stačí najít jedno číslo a pro které to neplatí.
Takže, když vezmeš a=2 a vynásobíš jim vektor w, musíš rozhodnout, zda tento násobek patří do M. Tzn. hledáš dvě reálná čísla x' a y', pomocí nichž přepíšeš (2x-2y,2x+2,2x+2y) do tvaru (x'-y',x'+1,x'+y'), která nejde najít.
Například, když vektor z M bude (-1,2,3) (za x a y sem zvolil 1 a 2) a vynásobíš ho dvěmi, budeš mít (-2,4,6) a teď jestli tento vektor je z M musí se dát najít dvě čísla x a y tak, že bude platit $x-y=-2, x+1=4 a x+y=6. => x=3, y=5\neq3$ ! Taková čísla nešlo najít, proto násobek vektoru z M není z M.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#3 31. 01. 2008 09:26

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Určení podprostor - dotaz k vypočtenému příkladu

Aaa, thriller me predbehl....

Vis jak se pozna, ze nejaka podmnozina R^3 neni podrostorem? Kdyz se z ni da vyskocit bud nasobenim realnym cislem nebo scitanim vektoru. Autor ukazal, ze nasobenim dvojkou se z te mnoziny da vyskoci. Vsechny vektory totiz maji tvar

(x - y, x + 1, x+y)

Kdyz tento vektor vynasobime dvojku, dostneme

(x' - y', x' + 2, x' + y').

Tento vektor ale nepatri do M, protoze ve druhe souradnici se pricita dvojka a nikoliv jednicka.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Zápatí