Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 02. 2010 17:46

xshreck
Zelenáč
Reputace:   

Jak přečtete toto:

Ahoj :) mám takový dotaz.

Na mojí škole nás vždycky učili, že když se napíše např 2* třetí odmocnina z 8    se čte ( nebo spíš to tak čteme) jako 2 krát třetí odmocnina z osmi ..

Přítelkyni učí učitelka, která prý píše na tabuli a čte to 2 krát tři odmocnina z osmi ...

Je to správně oboje, nebo ne? Když mi to moja řekla, já nevěděl co po mě totiž chce xD

D9ky :))

#2 11. 02. 2010 17:52

Batrachus
Reputace:   

Re: Jak přečtete toto:

Podle mně je správně jenom to první.

F(0)=0
F(n)=F(n-1) + 1

#3 11. 02. 2010 17:54

xshreck
Zelenáč
Reputace:   

JJ, taky si právě myslím .... nechápu teda co taková "učitelka" dělá na škole. Prý nic nevysvětlí, nic nerozepíše a víc jak půlka třídy má 4 :-)
To já, matematickej antitalent to dokážu vysvětlit podle přítelkyně líp ... protože to už aspoň pochopila ( nedej bože aby se učili něco těžšího ... to asi celá třída bude opakovat xD)

#4 11. 02. 2010 18:09

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

já bych se tý učitelky zeptal: "tři odmocnina? to co být za češtin?":)

#5 12. 02. 2010 09:40 — Editoval Wotton (12. 02. 2010 12:15)

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ xshreck:

Podle mě taky to první, ale na druhou stranu je to jen otázka konvence, takže proč by to nemohla číst jinak? Problém pak sice nastává když se o tom s přítelkyní bavíte ..:-)

EDIT: důrazně vynucená oprava pravopisu:-) (↑ jelena:↑ jelena:) ... snad už je to dobře. Popravdě se divím, že to přišlo až teď protože co se týká psaní, tak bych si rozuměl s haloganovým bratrem.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#6 12. 02. 2010 10:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Wotton: také děsné ráno? Já položit před lety svému váženému panu manželovi takový dotaz, tak nikdy neobjevím bohatství jazyka českého. Zdravím :-)

*....

#7 12. 02. 2010 10:46 — Editoval Wotton (12. 02. 2010 10:47)

Wotton
Logik

↑ jelena:

Zdravím. Jaké děsné ráno? Něco se nedaří?!?

No některé věci by asi partnerům měli zůstat utajeny. Onehdá jsem manželce vysvětloval rozdíl mezi spočetnou a nespočetnou množinou (a důkazy existence (samozřejmě za předpokladu že třída přirozených čísel je množinou)), načež jsem by označen za Svědka Hilbertova který věří v různě velká nekonečna.
Myslím že od té toby občas pochybuje o mém duševním zdraví:-)

EDIT: Omluva za OT

#8 12. 02. 2010 11:20

jelena
Jelena

↑ Wotton: ani ne - docela se daří, počasí je hezké, teplota v pracovně nastoupala na 17,2 °C. Jen v tématu o češtině bojuji za čistotu jazyka českého - tak se pokus do tohoto boje zapojit (po přečtení své zprávy). Děkuji :-)

----
OT: s panem manželem máme stejné vzdělání chemicko-technologické, proto zatajovat ovládání trojčlenky bych považovala za zbytečně (ale již opustil pokusy mi vysvětlovat pravidla kuželkářských soutěží - já kyvu, nerozumím, ale obdivuji výkony). Konec OT.

#9 12. 02. 2010 11:33

Wotton
Logik

↑ jelena:

Ach jo já se to nikdy nenaučím:-( ... lepší?

Venku sněží, teplota v kanceláři neznámá..:-)

#10 12. 02. 2010 12:19

jelena
Jelena

↑ Wotton: děkuji :-)

nebylo to myšleno vážně - ale když už  jsem kolegu Zdeňka zaměstnala čtením ruského klasika, tak jak jsem se měla dovědět o počásí (na teplotu mám takou věc, ale lépe se to pozná podle rychlosti chladnutí čaje)?

Mám dobré jazykové předpoklády, ale pohodlnost a lenost mi nedovolí se naučit skloňování "nůše, píseň, kost" od 4. pádu a spoustu dalších problémů mám. Ovšem důrazně používám "abychom" - také důrazně jsem to vysvětlovala pobytové studentce z Východu, která je u nás doma. Ona se však vrátila z opavského terénu a povídá: "Ale jste jediná, kdo to používá v běžném projevu".

K původnímu problému - velmi dlouho mi trvalo, než jsem se odnaučila "To je lehkÝ nenáročnÝ limita (neb rusky je to предел rodu mužského) a také "Venku je takovÁ hezkÁ počasí (neb je to погода rodu ženského).

Sněží velmi hezky...

---
možna, kdyby se toto téma přesunulo do Ostatních, tak by nebylo považováno za OT, děkuji :-) a už někdo, prosím,  podělte relace, také děkuji :-)

#11 15. 02. 2010 21:10

xshreck
Zelenáč
Reputace:   

Ha! :D co se to tu řeší

Zápatí