Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :) mám takový dotaz.
Na mojí škole nás vždycky učili, že když se napíše např 2* třetí odmocnina z 8 se čte ( nebo spíš to tak čteme) jako 2 krát třetí odmocnina z osmi ..
Přítelkyni učí učitelka, která prý píše na tabuli a čte to 2 krát tři odmocnina z osmi ...
Je to správně oboje, nebo ne? Když mi to moja řekla, já nevěděl co po mě totiž chce xD
D9ky :))
JJ, taky si právě myslím .... nechápu teda co taková "učitelka" dělá na škole. Prý nic nevysvětlí, nic nerozepíše a víc jak půlka třídy má 4 :-)
To já, matematickej antitalent to dokážu vysvětlit podle přítelkyně líp ... protože to už aspoň pochopila ( nedej bože aby se učili něco těžšího ... to asi celá třída bude opakovat xD)
↑ xshreck:
Podle mě taky to první, ale na druhou stranu je to jen otázka konvence, takže proč by to nemohla číst jinak? Problém pak sice nastává když se o tom s přítelkyní bavíte ..:-)
EDIT: důrazně vynucená oprava pravopisu:-) (↑ jelena:↑ jelena:) ... snad už je to dobře. Popravdě se divím, že to přišlo až teď protože co se týká psaní, tak bych si rozuměl s haloganovým bratrem.
↑ Wotton: také děsné ráno? Já položit před lety svému váženému panu manželovi takový dotaz, tak nikdy neobjevím bohatství jazyka českého. Zdravím :-)
*....
↑ jelena:
Zdravím. Jaké děsné ráno? Něco se nedaří?!?
No některé věci by asi partnerům měli zůstat utajeny. Onehdá jsem manželce vysvětloval rozdíl mezi spočetnou a nespočetnou množinou (a důkazy existence (samozřejmě za předpokladu že třída přirozených čísel je množinou)), načež jsem by označen za Svědka Hilbertova který věří v různě velká nekonečna.
Myslím že od té toby občas pochybuje o mém duševním zdraví:-)
EDIT: Omluva za OT
↑ Wotton: ani ne - docela se daří, počasí je hezké, teplota v pracovně nastoupala na 17,2 °C. Jen v tématu o češtině bojuji za čistotu jazyka českého - tak se pokus do tohoto boje zapojit (po přečtení své zprávy). Děkuji :-)
----
OT: s panem manželem máme stejné vzdělání chemicko-technologické, proto zatajovat ovládání trojčlenky bych považovala za zbytečně (ale již opustil pokusy mi vysvětlovat pravidla kuželkářských soutěží - já kyvu, nerozumím, ale obdivuji výkony). Konec OT.
↑ Wotton: děkuji :-)
nebylo to myšleno vážně - ale když už jsem kolegu Zdeňka zaměstnala čtením ruského klasika, tak jak jsem se měla dovědět o počásí (na teplotu mám takou věc, ale lépe se to pozná podle rychlosti chladnutí čaje)?
Mám dobré jazykové předpoklády, ale pohodlnost a lenost mi nedovolí se naučit skloňování "nůše, píseň, kost" od 4. pádu a spoustu dalších problémů mám. Ovšem důrazně používám "abychom" - také důrazně jsem to vysvětlovala pobytové studentce z Východu, která je u nás doma. Ona se však vrátila z opavského terénu a povídá: "Ale jste jediná, kdo to používá v běžném projevu".
K původnímu problému - velmi dlouho mi trvalo, než jsem se odnaučila "To je lehkÝ nenáročnÝ limita (neb rusky je to предел rodu mužského) a také "Venku je takovÁ hezkÁ počasí (neb je to погода rodu ženského).
Sněží velmi hezky...
---
možna, kdyby se toto téma přesunulo do Ostatních, tak by nebylo považováno za OT, děkuji :-) a už někdo, prosím, podělte relace, také děkuji :-)