Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ didik:Chce to konkrétnější dotaz.Každoppádně se goniometrické funkce a jejich hodnoty určují a
vypočítávají z tzv.jednotkové kružnice.
http://matematika.havrlant.net/forum/up … funkce.jpg
↑ didik: Pak je nutné vědět, jak se jednotlivé goniometrické funkce vypočítají
http://matematika.havrlant.net/forum/up … unkce2.jpg
a ze ZŠ určitě víš, že :
tg úhlu = poměr protilehlé odvěsny pravoúhlého trojúhelníka ku přilehlé odvěsně pravoúhlého trojúhelníka
sin úhlu = poměr protilehlé odvěsny ku přeponě trojúhelníka
cos úhlu = poměr přilehlé odvěsny ku přeponě trojúhelníka
cotg úhlu je převrácená hodnota k úhlu tangens.. poměr přilehlé odvěsny ku protilehlé odvěsně
↑ didik:
http://matematika.havrlant.net/forum/up … helnik.jpg
Na tvůj dotaz je jednoduchá odpovědˇ,musíš znát zákl.údaje a vzorce a pak už většinou jde o dělení zadaných hodnot. K vypočítané hodnotě , bud' v tabulkách, nebo pomocí kalkulačky najdeš daný úhel.A nebo obráceně,
máš zadaný úhel a hledáš jeho tangentu, jeho sinus , kosinus a nebo jeho kotangentu.Zase hledáš řešení v tabulkách,nebo na kalkulačce.
Potom je dobré znát některé hodnoty funkcí. Až budeš potřebovat zase se ozvi. :-)
↑ didik: Je dobré znát některé hodnoty nazpamět' :
http://matematika.havrlant.net/forum/up … odnoty.jpg
↑ Ivana: Píšeš, že hodnoty funkcí můžu najít v tabulkách. To jsem věděl již předtím než jsem položil tento dotaz. Mě se píše jedná o to, je-li možné se znalostmi středoškolské matematiky tabulku goniometrických funkcí sestavit, nebo zda je možné spočítat bez pomoci tabulek a kalkulačky hodnotu funkce sinus libovolného úhlu. Pokud je v rámci středoškolské matematiky podobný výpočet možný, jak by se postupovalo při výpočtu hodnoty např.: sin
Niektoré uhly sa dajú odvodi? jednoducho aj z grafov goniometrických funkcií. Myslím, že je lepšie uvádza? ich v oblúkovej miere pomocou
pí/2; pí/4... sa to lepšie predstavuje, aká čas? je to zo 180° alebo 360° uhla, stačí ak si zapamätáš, že 180° je pí radiánov. Mo a keď si nakreslíš graf sínusoidy tak jednoducho určíš pre aké uhly má hodnutu 1; 0; -1. U cos-ínusu je to podobne a u tangensu a cotg priamo z grafu určíš len pre aké hodnoty sa rovná 0 a pre aké nie je definovaný, alebo si ich podľa známych hodnôt sínusu a cosínusu vypočítaš podľa vz?ahov
Tuším sa ešte niektoré uhly dajú vypočíta? pomocou pytagorovej vety, no akosi si neviem spomenú? ako.
↑ Ivana:
Chtěl bych se zeptat Ivano, jak na kružnici zjistím těch 43° ? Já to pochopil tak, že si narýsuji libovolnou kružnici o poloměru r, zjistim si ty radiány a to číslo, které mi vyjde vynásobím poloměrem dané kružnice, opět vyjde číslo, které si vezmu do kružítka a nanesu na kružnici, průsečík spojím se středem a je to ne? Jo, a pokud to je správně, tak malá rada, pokud budete chtít zjistit úhel větší něž 90° ( třeba 138°) , tak si odečtěte 138° - 90° a zjistěte si úhel 48° , ovšem musíte počítat s tím, že se vám posunul počátek o 90° .Pokud byste si to udělali se 138°, tak byste narazili na malej problém.
Asi to není středoškolská matematika, ale když si převedeme úhel na radiány, můžeme hodnoty sinu a kosinu spočítat Taylorovými řadami:
Pro menší hodnoty stačí často vzít jen první 3 členy řady a pokud není argument příliš složitý, dá se to udělat na papíře.
↑ didik:vnútorný uhol pravidelného n-uholníka jev pravidelnom n-uholníku vzniknú rovnoramenné trojuholníky ak spojíš jeho stred s jeho vrcholmi z tých sa dá niečo vypočíta? niekedy je potrebné zostroji? aj uhlopriečky vzniknú tam zhodné uhly zatiaľ som to skúšal pre 5-uholník dá sa pekne zisti? napr
z toho sa dá zisti? vz?ahom
sínusová hodnota potom aj cosínus a sínus
podobne by sa mali da? zisti? z viacerých pravidelných n-uholníkov.
↑ Ginco:Tak jsem zkusila podle tvého návodu sestrojit úhel pomocí radiánu a je to tak jak píšeš, pro úhel větší , např. 138° , je potřeba odečíst 90°.Platí, že námi vypočtená hodnota vynášená na kružnici musí být menší než jedna, proto se jí říká jednotková.Měřením se dá úhel zjistit, ale podle mně je to měření nepřesné, už jen proto, že hodnota radiánu je počítána např.na 5-6míst, podle typu kalkulačky a my měříme pomocí pravítka a kružítka na maximálně desetiny mm. Dopouštíme se tedy dost nepřesného měření. :-(
↑ Ginco: Zkus si narýsovat pravoúhlý trojúhelník .Jedna jeho odvěsna bude 93mm
a jeho druhá odvěsna bude 100mm. Po sestrojení dostaneš úhel 43°. Strany trojúhelníka jsem si určila pomocí
tanges úhlu 43°= 0,93251= 0,93.... 93/100.... odtud rozměry 93;100 mm
↑ Ginco: Tak když si sestrojíme úsečku dlouhou 100mm (10cm) a nad ní si sestrojíme Thaletovu
kružnici (r = 50mm). Na této kružnici vynesu hodnotu sinu pro daný úhel a spojím body do trojúhelníku.
Pak jeden z úhlů při průměru dané kružnice je úhel, který potřebuji sestrojit.
Př.: úhel = 43° ... sin 43° = 0,6819
sestrojím kružnici k ; k(S;r=50mm); průměr .. úsečka AB
nad ní sestrojím kružnici l ; l(S'; r=0,68mm) ; S' leží na ús AB ; lS'Al=lS'Bl
bod C; C leží na průsečíku kružnic k a l
velikost úhlu ABC = 43°
Diskuse k řešení
V podstatě jde o stejné vyjádření řešení, jako bylo to tvoje řešení.. jen jsem přidala termín
Thaletova kružnice, která má poloměr 100mm. Ta tvoje kružnice byla libovolná, a velikost poloměru kružnice, označme jí opět l , byla vyjádřená v obloukové míře.Podle mne jsou obě řešení správná. :-)
Stránky: 1