Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 02. 2010 10:07

tapova
Reputace:   

elektrický odpor - Ohmův zákon

ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli na velikost elektrického odporu má vliv velikost rezistoru (jeho rozměry)
díky za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) medvidek)

#2 18. 02. 2010 11:38

mikrochip
Reputace:   -1 

Re: elektrický odpor - Ohmův zákon

↑ tapova:

částečně ano,ale odpor velikosti 1mega ohm může být FYZICKY menší jako odpor 1 kilo ohm !!!

Závisí to na materiálech použitých k výrobě odporů.

Ni moc, ni bohatství, jen vědění žezla trvají!

#3 18. 02. 2010 16:07

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Velikost elektrického odporu nezávisí na jeho rozměrech. SMD rezistory jsou hrozně rozměrově malé a přitom jejich elektrický odpor může být velký, ale i klasické rezistory mohou mít stejný odpor. Taky záleží na snesitelném výkonu, třeba před sebou mám rezistor jehož odpor je 270 ohmů a přitom jeho rozměry jsou poněkud větší, protože musí snést 5W výkonu, takže odpověď zní, že ne.. nezávisí.

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#4 18. 02. 2010 16:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ mikrochip:, ↑ Cermix:

Zdravím vás a sděluji, že vám asi nerozumím:

odpor

rezistor.

Zda se nezaměňuje příčina a následek. Děkuji za objasnění.

#5 18. 02. 2010 16:41

Cermix
Reputace:   

Já vím co je odpor a co rezistor a že se někdy odpor zaměňuje za rezistor (taky to někdy dělávám) ale zkus to přečíst ještě jednou..

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#6 18. 02. 2010 17:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Cermix:

Děkuji za reakci. Jen jsem rozvažovala, kde se má začit definovat, aby vznikla smysluplná odpověd na otázku z úvodního příspěvku. Také nepříliš jsem rozuměla, jakou souvislost má "snesitelný výkon". Asi už nic k řešení problému nepřidám.

#7 18. 02. 2010 19:07

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

↑ tapova:
Podle fyzické velikosti rezistoru (jeho rozměrů) lze odhadnout, na jaký maximální výkon je dimenzován, tj. kolik snese Wattů.

Podle fyzické velikosti rezistoru (jeho rozměrů) nelze odhadnout, jaký má elektrický odpor, tj. kolik má Ohmů. El. odpor závisí především na materiálu, z něhož je rezistor vyroben.

#8 18. 02. 2010 20:00

Cermix
Reputace:   

↑ jelena:
Medvidek to popsal ten snesitelný výkon..

Albert Einstein

Zápatí