Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Velikost elektrického odporu nezávisí na jeho rozměrech. SMD rezistory jsou hrozně rozměrově malé a přitom jejich elektrický odpor může být velký, ale i klasické rezistory mohou mít stejný odpor. Taky záleží na snesitelném výkonu, třeba před sebou mám rezistor jehož odpor je 270 ohmů a přitom jeho rozměry jsou poněkud větší, protože musí snést 5W výkonu, takže odpověď zní, že ne.. nezávisí.
Já vím co je odpor a co rezistor a že se někdy odpor zaměňuje za rezistor (taky to někdy dělávám) ale zkus to přečíst ještě jednou..
↑ Cermix:
Děkuji za reakci. Jen jsem rozvažovala, kde se má začit definovat, aby vznikla smysluplná odpověd na otázku z úvodního příspěvku. Také nepříliš jsem rozuměla, jakou souvislost má "snesitelný výkon". Asi už nic k řešení problému nepřidám.
↑ tapova:
Podle fyzické velikosti rezistoru (jeho rozměrů) lze odhadnout, na jaký maximální výkon je dimenzován, tj. kolik snese Wattů.
Podle fyzické velikosti rezistoru (jeho rozměrů) nelze odhadnout, jaký má elektrický odpor, tj. kolik má Ohmů. El. odpor závisí především na materiálu, z něhož je rezistor vyroben.