Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik g NaCl (M= 58,4g/mol) potřebujeme na přípravu 1,5L roztoku s látkovou koncentrací c(na+) = 0,3 mol/l ..
tento příklad mě docela zaskočil..kdyby v zadání bylo koncentrace NaCl - c(nacl) - tak by ten příklad byl jednoduchý, ale když tam je jenom koncentrace kationtu c(na+) tak vůbec nevím co s tím..

Když vezmeš molekulu NaCl a hodíš ji do vody, tak disociuje na kationt Na+ a aniont Cl-. Stačí takhle?
↑ BrozekP:
samozřejmě, disociaci chápu, ale netuším co mám dělat s tou koncentrací
vím že použiju vzorce
a
,ale jak tam dosadit ?
Edit:přepsal jsem se

Ty znáš koncentraci (počet molů na jednotku objemu) Na+ v roztoku, jehož objem také znáš. Co nám tyto dva údaje říkají?

Ano. A jaké bude tedy látkové množství soli před rozpuštěním?
↑ BrozekP:
hm teď už se nějak nechytám, látkové množství soli je n(na+) + n(cl-) ale jak na to ?
↑ bambula:
a jak si představuješ "látkové množství NaCl..." a "látkové množství (Na+) n..." ve stejném roztoku o c(Na+)=0,3 mol/l?
↑ BrozekP:
↑ bambula: už jsem editovala, omluva.
Také bude rovnovaha.
↑ bambula:
abych to neprodlužovala - jak se chystáš na lékařskou fakultu (je to tak?), tak je potřeba si dobře představovat pojem "látkové množství" - v nášem případě se to tyká částic ve smyslu "molekuly NaCl" a částice ve smyslu "ionty Na+" nebo "ionty Cl-"
↑ jelena:
jo na LF plzeň, jsou tam celkem lehký přijímačky ale čas od času mě nejakej priklad zarazí..
všechno co tu píšete vím a chápu, ale nejak se pořád nemůžu dobrat výsledku..je večer a už mě to tolik nemyslí, podívám se na to zítra s čistou hlavou
↑ bambula:
však nehoří - chce to trochu docvičit takové základní pojmy a výpočty. K této úloze se případně ozví, pokud se nepohneš.
své další OT jsem smazala, neneslo žádnou informaci k problemu.

↑ bambula:
Látkové množství je vlastně počet částic (v různých případech to mohou být různé částice, takže třeba molekulyl, atomy, ionty, ...) vydělený Avogadrovou konstantou - je to pohodlnější než počítat přímo počet částic, protože to jsou menší čísla a 1 mol je pak dobře představitelné množství. Kolik potřebuju molekul soli, abych po rozpuštění dostal 7 (nebo libovolný jiný počet) kationtů sodíku?
↑ jelena:
↑ BrozekP:
nedalo mě to spát tak jsem to ještě jednou zkusil:
- to znamená kolik gramů NaCl ke třeba rozpustit aby roztok obsahoval 0,45 mol Na+ ?
-> řekl bych že to je takto správně ale výsledek má být 2,63g což se mě zdá trochu málo, nějaká rada ?
↑ bambula:
řekla bych, že postupově a početně to je v pořádku (není v zadání c=0,03 mol/l ?) - jinak v zadání LF je dost chyb.