Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den na foru :-)
Prosím o kontrolu úlohy :
Pomocí rumpálu zvedáme těleso o hmotnosti 120kg. Jak velkou silou musíme působit na kliku rumpálu ve vzdálenosti 40cm od osy , je-li poloměr hřídele 2cm ? Jakou práci vykonáme, zvedneme-li těleso do výše 5m ?
Výsledky mám dobře, jde mi spíše o srovnání práce síly F1 s velikostí práce síly F2.
Nedovedu si představit, proč mám vynásobit sílu F1*s*20 , aby vyšla práce sil F1 a F2 stejná. Vím , že 20 je počet otáček, jen si to nedovedu dost dobře představit .
Tady je moje řešení :
Děkuji za případnou odezvu či podnět k pochopení :-)
Dodám : Závěr by měl být přesněji takto :
" Velikost práce na jednoduchém stroji neušetříme, ale pouze si práci fyzicky usnadníme" .
↑ Ivana:
Poloměr hřídele je 2 cm, ale poloměr kruhu, který opisuješ, je 40 cm. To je důvod, proč ve druhém případě působíš po 40/2=20krát delší dráze. Proto se násobí dvaceti.
↑ KennyMcCormick:Tak něco podobného jsem tušila, jen jsem si nebyla jistá. Je mi to už jasné . Děkuji, hezký dečer :-)
↑ Ivana:
Taky hezký večer :-)