Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím vás o pomoc: Určete rovnici kružnice, která prochází bodem a dotýká se osy v bodě
Budu dosazovat do obecné rovnice Nevím, jak dál, jestli takto: to stejné i s druhým bodem, ale nevím co s . Asi to tak vůbec není, buďte tak hodní, prosím.
zdravím,
máš zadané dva body, které náleží kružnici. Jenomže dvěma body je zadáno nekonečně mnoho kružnic . proto to musíme nějak "ošmelit" :)
(zaměřil bych se na osu x -> když se jí dotýká, bude to tečna..
-> já osobně raději vycházím z rovnice
->evidentně jsou zde tři neznámé - m, n, r
-> postupným dosazením za x,y souřadnic bodů, kterými kružnice prochází, získáme soustavu dvou rovnic o dvou neznámých
-> potřebujeme třetí rovnici -> využijeme toho, že je rovnice osy x (tedy ) -> dosadíš to do rovnice tečny (+za i ) -> získáš třetí rovnici..
snad :)
Občas pomáhá si situaci nakreslit. Z náčrtu je zřejmé, že x-ová souřadnice středu bude 1 a y-ová souřadnice se bude rovnat poloměru.
↑ leník 5:
Zdravím,
z informací od kolegů a ze zadání sestavíme rovnice kružnice, x(středu)=m=1, n nevíme, r nevíme. Budeme dosazovat body, co máme:
bod R: , po úpravě:
bod na ose x: , po úpravě:
Řešíme soustavu:
(1)
- dosadíme do (1). rovnice
Rovnice kružnice je tedy: tak jak navrhuješ z nákresu. V pořádku?
Šel bych na to (asi jednodušeji -- relativní) takto ...
(1) Potřebujeme k sestavení rovnice souřadnice středy a poloměr kružnice.
(2) Tečnou hledané kružnice v bodě [1,0] je osa "x". Proto střed kružnice S bude ležet na kolmici k tečně procházející bodem [1,0] - to je však přímka p: x=-1.
(3) Kružnice prochází dvěmi různými body, jejichž souřadnice známe - T=[1,0] a R=[2,1]. Najdeme rovnici osy úsečky RT (rovnice se spočítá velmi lehce).
(4) Střed kružnice leží jistě na této ose. Tj., celkem má ležet současně na dvou přímkách. Spočítáme průsečík dvou přímek a máme souřadnici středu S.
(5) Poloměr kružnice "r" je takové číslo, které vyjadřuje vzdálenost libovolného bodu na kružnici od jejího středu S, tj. také od bodu [1,0]. Odtud pomocí Pythagorovy věty obdržíme také velikost poloměru "r".
Marian napsal(a):
Proto střed kružnice S bude ležet na kolmici k tečně procházející bodem [1,0] - to je však přímka p: x=-1
nejsem si úplně jistá, že tomu tak je.
Marian napsal(a):
souřadnice středy
v neděli? nebo také přepínáš na ruskou klavesnici?
Úpřimně - já jsem se v tom postupu ztratila někde v 3. zatáčce, ale tu jsem vyznačila nějaké směry, tak kdyby vyšel čas a byla nálada. Již teď děkuji a hezký radostný pozdrav :-)
↑ leník 5: také děkuji - vždy tak krásně ukončuješ téma - opravdu děkuji moc (věřím, že i za kolegy). Ať se vede :-)