Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 02. 2010 16:25

Tomas.P
Reputace:   22 

Parciální derivace

Zdravím :) Potřeboval bych pomoci s parciální derivací jednoho výrazu: X = odmocnina [ (U/I) na druhou - (P/I*I) na druhou ] .  Je to vzorec pro výpočet indukční reaktance, když znám Z a R. Potřebuji vypočítat parciální derivaci X podle U (P a I konstanty) ,  I (U a P konstanty) a P (U a I konstanty) . Prosím o radu

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 28. 02. 2010 17:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Parciální derivace

↑ Tomas.P:

Привет, мой друг,

zadání je tak?

$X=\sqrt{\(\frac{U}{I}\)^2-\(\frac{P}{I^2}\)^2}$

pokud umíš derivovat funkci jedné promenné, tak to je přesně tak, jak popisuješ - za promennou považujeme pouze to písmenko, po kterém derivujeme, zbytek jsou konstanty. Tak provedeme pro každou parciální derivaci.

U stroje se to dá také, ovšem písmenko I se mu nelibí, nahradila jsem písmenkem M. A správný výsledek je až v "show steps" - poslední řádek. Toto je parciální derivace po du.

Výsledek derivace X po dU: $\frac{U}{I^2\sqrt{\(\frac{U}{I}\)^2-\(\frac{P}{I^2}\)^2}$

Pro jistotu sem umístí své výsledky, ať zkontrolujeme, co jste spolu s машиной naderivovali.

užitečný odkaz a ještě jeden.

Удачи.

#3 28. 02. 2010 18:17

Tomas.P
Reputace:   22 

Привет :)

Pomalu tomu začínám rozumět. Parciální derivace jsem nikdy moc neřešil, proto mě substituce nenapadla :(

Спасибо

#4 28. 02. 2010 18:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Tomas.P: не за что :-)

Ta "substituce" M místo I je jen donucovací prostředek pro stroj, aby dělal to, co se od něho očekává. Písmeno I totiž bral jako imaginární jednotku "i" a podle toho se choval, proto jsem mu poslala jiné písmeno. Jen aby nedošlo k nějakému nedorozumění.

Zápatí