Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, tak jsem tu zase s podobným příkladem jako včera.
Dělo střílí náboje s počáteční rychlostí v_o . Ve směru střelby je kopec. Vrchol kopce je v horizontální vzdálenosti s od děla a jeho převýšení vzhledem k místu, kde stojí dělo je h. V jaké výšce delta h přeletí náboj nad kopcem, když úhel vůči horizontále je alfa? Odpor vzduchu zanedbejte.
Má to vyjít :
ale nemůžu se k tomu stále dobrat.
Označila jsem si
vzdálenost děla od kopce jako osu y a
(součet výšky kopce a vzdálenost od vrcholu kopce a místem kde proletí štřela nad kopcem) jako osu x.
Na ose y bude rychlost
tedy
a na ose x
tedy
pak z rovnice
(s=H) si spočítám přes diskriminant t a z toho si pak vyjádřím H, ale nevím co mám dosadit za t.
Prosím poraďte mi, co dělám špatně.
↑ lenka0112358:
Zdravím,
prosím, označ osy jak je "běžným zvykem" (tedy x je horizontální směr, y vertikální směr), na osach vyznač vzdálenosti dle zadání. Ne, že by se nedalo vyznat, ale pochybuji, že by autor zadání předpokladal tak revoluční přístup k řešení.
Zkus v tom smyslu zeditovat svůj příspěvek, pak se to zkontroluje snaz. Děkuji.
↑ jelena:
Dobře pokusím se to napsat srozumitelněji. Na ose x bude
vzdálenost děla od kopce a na ose y
.
a 

za t jsem zkusila dosadit
a vyjádřila jsem si H
↑ lenka0112358:
Děkuji, tak je to v pořádku. Pokud do
dosadiš t, jak navrhuješ:
a za 
mělo by to být v pořadku (je to v pořádku?)
↑ lenka0112358: není za co, měla jsi to dobře, jen problém s označením os byl, proto nevycházelo. Ať se vede.