Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím
Máme následující větu:
Ať T je strom na n vrcholech a di označuje počet vrcholů stupně i. Potom platí d1 = d3 + 2*d4 + ... + (n-2)*dn + 2.
Je jasné, že počet listů nebude záviset na počtu vrcholů stupně 2, protože ty ve stromě jen prodlužují cesty.
Předpokládám, že idea důkazu bude nějak souviset s větou o skóre.
Budu vděčný za každý nápad.
Merlí napsal(a):
Je jasné, že počet listů nebude záviset na počtu vrcholů stupně 2, protože ty ve stromě jen prodlužují cesty..
a co když vrchol stupně 2 nahradíš vrcholem stupně n? přibude n-2 "větví", na konci každé jeden list;)
Zkusil bych indukci podle největšího stupně vrcholu přítomného v grafu. Uvážil bych následující úpravu:
(odstranil jsem vrcholy s nejvyšším stupněm, v tomto případě 4).
Popřípadě by asi ještě šla rozjet dvojitá indukce, podle nejvyššího stupně a podle počtu přítomných vrcholů tohoto stupně.
!!EDIT: anebo úplně jednoduchou indukcí podle počtu vrcholů - odtrhneme list a probereme, co se stalo se stupněm vrcholu, na který byl napojen. Teď večer už mi to moc nemyslí, proto mi ty nápady přichází ve špatném pořadí.
Jasně, indukce podle počtu vrcholů.
Pro n=1 a 2 se ověří snadno, a dokáže se pro n -> n+1. Řeknu, že tvrzení platí pro n vrcholů a dokážu, že platí i pro n+1 vrcholů. Proberu všechny případy - tedy přidaný vrchol může být stupně 1 (pěkně se to tam odečte) nebo stupně 2 (nemá na tvrzení vliv, pouze prodlužuje cesty).
Díky za nakopnutí ;-)
Stránky: 1