Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
dostal se mi pod ruku příklad: sin(x/2) + cosx = 1 Úkolem je zjistit počet všech řešení této rce v intervalu <0;Pi>. Zjištění počtu všech řešení mě vůbec netrápí, to je snadné. Horší je pro mě však úprava na součinový tvar.
Asik bude kamenem úrazu ten sin(x/2) - v tom bude nějaká kulišárna :-)
Napadá mě mnoho způsobů, jak rozložit tuto rci na součinový tvar, ale bohužel na takový, který mi nepomůže s řešeními. Možná je to primitivní a jen mě to necinklo do nosu :-§
Zkusil by to tu někdo nějak rozložit na kýžený tvar? ;-)
Díky moc
Zkus odpoutat pozornost od sin a presmeruj na cos x -
cos 2*(x/2) - podle dvojiteho uhlu, zakladni uhel neni x, ale x/2
stejne se zachovej i k 1 :-)
Pujde to?
Edit - preklad :-) dvojity - dvojnasobny (2 krat vetsi nez nejaky zaklad)
http://www.math.ru/dic/139
↑ jelena: Je to spis drobnost, ale přeci, nevíte jestli se používá i pojem "dvojitý" úhel, já se vždy setkal jen s "dvojnásobným" úhlem
Pro Ivanu, srdecne zdravim :-)
Musime se snazit vyvarovat umocneni, odmocneni - jelikoz je to uprava neekvivalentni a budeme potrebovat provadet zkousky.
sin (x/2) + cos^2(x/2) - sin^2(x/2) = sin^2(x/2) + cos^2 (x/2)
sin (x/2) - 2sin^2(x/2) = 0
sin (x/2) (1 - 2sin(x/2)) =0
sin (x/2)= 0 nebo (1 - 2sin(x/2)) =0
Pro tjakuba
- urcite "dvojnasobny" - moje polopaticke nazvoslovi se musi obcas tolerovat, vzdyt se podivej na moje jmeno - je prave :-)
↑ Saturday:Nevím, jak na východě, to ví Jelena, ale u nás máme úhly :
doplňkové, přilehlé, souhlasné, střídavé, styčné, vedlejší, vrcholové, výplňkové, vnitřní v trojúhelníku, dvojnásobný úhel, úhly příslušné k oblouku kružnice.Snad jsem na žádný nezapomněla. :-)
No, buď jsem na gymplu tehdy v hodině chyběl, jako že určitě ne, anebo naše učitelka se nám nezmínila o ničem takovém jako je dvojitý úhel a asik nám to zatajila. A jak koukám na ten postup od Ivany, tak tu úpravu vidím poprvé v životě, ale pokusím se to nějak vstřebat.
↑ jelena: sin (x/2) + cos^2(x/2) - sin^2(x/2) = sin^(x/2) + cos^2 (x/2)
S tímhle si moc nevím rady. Jsem ve "čtvr?áku" na gymplu, ale mohl bych přísahat, že jsem to jakživ neviděl. Moc nechápu tento princip umocňování sinu a cosinů. Je to vůbec učivo gymplu?
↑ jelena:Posílám opravené řešení...výsledek mi vyšel stejný, je to možné?
http://matematika.havrlant.net/forum/up … -sinus.jpg Prosím o kontrolu.Děkuji. :-)
↑ Ivana:
Urcite je to mozne, v samotnem postupu neni zadna chyba, ale "metodicky" :-)
ja si jen drzim zasady, pokud se vytvori mocnina nebo odmocnina, tak musi nastoupit zkouska. Pokud to neudelam, tak mam usetreno trochu casu.
Jeste, jak vytvaris koreny, tak je dobre si nakreslit jednotkovou kruznici a naznacit treba hodnotu sin ... 1/2 (jen priklad) a vidis, ze to plati pro 2 uhly - v 1. kvadrantu, ale taky v 2. kvadrantu, na ten druhy uhel se obvykle zapomina. Musi tam byt.
Stejne tak sin x = 0, pises, ze = 0 + 2kpi, ale take x = pi + 2kpi, opet 2 reseni, ovsem tady si muzeme usetrit trochu zapis a sjednotit to do jedne
x = 0 + kpi
Ted nedavam hodnoty primo z prikladu, jen jako priklad, at se to nevztahne ke konkretnimu prikladu.
↑ jelena:To jsem ráda, že v postupu nebyla chyba, já si totiž ještě ze škloy pamatuji, že jsme podobné příklady řešili právě umocňováním, a ted' si uvědomuji, že jsme vždycky museli provádět nějakou zkoušku.A to je asi to, co píšeš ty.Zdravím a přeji dobrou noc. :-)