Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nevím si rady, kolika způsoby lze rozesadit kolem kulatého stolu
Arabů,
Bulharů a
Čechů tak, aby žádní příslušníci stejného národa netvořili souvislý úsek. Rozesazení lišící se pootočením stolu považujeme za stejná a lidé jsou navzájem rozlišitelní.
Řešil bych to tak, že od všech rozesazení odečtu možnosti, kdy alespoň dva příslušníci stejného národa sedí vedle sebe. Všech rozesazení asi bude
, ale dál jsem v koncích.
(Zkoušel jsem to pro a=2, b=2, c=2 a vyšly překvapivě jen 4 způsoby.)
Co znamená, že příslušníci stejného národa tvoří souvislý úsek? Znamená to, že vedle sebe nesmí sedět dva příslušníci stejného národa a nebo že vedle sebe nesmí sedět např. všech
Arabů. Pokud je druhá možnost správná, navrhuju spočítat počet všech kombinací, které nespňují podmínku úlohy. To by mělo být snadné.
↑ petrkovar:
Zde nevím, jestli mám brát jako množiny národy nebo počty příslušníků jednoho národa sedících za sebou.
↑ check_drummer:
Ta druhá možnost mě nenapadla, ale spíš to bude ta těžší první varianta.
Principem inkluze a exkluze by se to vypočítalo takto?
(všechny možnosti) - (2 lidé vedle sebe) + (3 lidé vedle sebe) - (4 lidé vedle sebe) + ... (všichni vedle sebe)
A číselně:
n je pořadové číslo členu v mnohočlenu.
Dá se to tak zapsat s tím n? Je to celé vůbec správně?
Stránky: 1